Wat is makkelijk of moeilijk in 1 Tegen 100?

Wie bepaalt in 1 Tegen 100 of een vraag makkelijk of moeilijk is? Vragenmaker Olaf van Maurik legt het ons even haarfijn uit.

Olaf van Maurik bemant bij Endemol met twee collega’s de vragenredactie van 1 Tegen 100. Ze bedenken, verdeeld over bijna 70 categorieën, de vragen voor de kandidaten en bepalen de moeilijkheidsgraad.

Olaf van Maurik

"Dat gaat op gevoel en op basis van ervaring”, zegt Van Maurik over het laatste. "Als je de makkelijke en moeilijke optie naast elkaar legt, zie je het meteen. Maar dat doen we in de ­uitzending niet en daarom vragen mensen zich later vaak af of ze de juiste keuze hebben gemaakt.”

Gemiddelde Nederlander

Cruciaal is de persoonlijke kennis van een kandidaat over een bepaald thema. Olaf: "We gaan uit van de gemiddelde Nederlander. Maar bij sommige onderwerpen weet de één het antwoord direct en heeft de ander geen flauw idee. Dat staat los van het etiket makkelijk of moeilijk dat wij erop hebben geplakt.

Om te winnen, moet je overal verstand van ­hebben en het nieuws hebben bijgehouden, maar je kunt niet alles weten. Ik weet bijvoorbeeld niets van musicals en zou bij álle vragen die daarover gaan met mijn mond vol tanden staan.”

Meer over:

Reageren