Wat kijkt... Art Rooijakkers?

Art Rooijakkers reist vanaf woensdag 8 oktober voor Return to sender naar ontwikkelingslanden om uit te zoeken wat de gelijknamige stichting voor deze gebieden kan betekenen. Maar natuurlijk kijkt hij zelf ook graag televisie. Televizier.nl vroeg hem naar zijn kijkgedrag.

Welk programma zou je graag eens presenteren?

"Ik zou wel eens zoiets willen doen als Louis Theroux. Die duikt steeds andere werelden in, zoals Las Vegas of de Amish. Of Bear Grylls, dat hij zich boven de Noordpool uit een helikopter laat droppen en dan drie weken moet zien te overleven. Dat is zo stoer. Ik denk niet dat ik zo stoer ben hoor, maar het lijkt me wel gaaf om te doen."

Welk televisiefragment staat op je netvlies gebrand?

"De eerste keer dat Thriller van Michael Jackson op tv kwam. Ik mocht toen niet kijken van mijn ouders, dus deed ik het stiekem om het hoekje van de deur. Ik heb dus altijd alleen de rechterhelft van die clip gezien. En ja, natuurlijk kreeg ik nachtmerries."

In welke serie zou je een rol willen spelen?

"In 24, alleen al vanwege de ringtone. Of eigenlijk nog liever The Sopranos. Dat is zo'n goede serie, de acteurs zijn zo goed. Al zou ik meteen door mijn kop geschoten worden en worden afgevoerd, dat maakt me niets uit. Als je kan zeggen dat je samen met Tony Soprano in een serie hebt gezeten, ben je toch een stapje dichterbij de hemel. Of overdrijf ik nu?"

Wat is de meest gênante ervaring die je hebt meegemaakt op tv?

"Ik heb een keer met Inge de Bruijn gekaraoket, het woord zegt het al: gekaraokut. Dat was bij Peking Express, zij reisde mee voor In het spoor van.. Peking express. De cameraploeg besloot ineens dat het leuk was om dat te filmen. Ik ben niet de beste zanger ter wereld en Inge is niet de beste zangeres. Dat was wel redelijk gênant. En ik ging een keer met een stel lokale jongetjes voetballen in Congo. Toen werd ik ongelooflijk hard door mijn benen gespeeld. Dat was ook een afgang."

Wanneer zap jij acuut weg?

"Bij ziekenhuisprogramma's. Van die operatieseries waarin je kunt meekijken hoe iemand zijn blindedarm eruit wordt gehaald. Of van die ouderwetsige reisprogramma's. RTL travel vind ik niet leuk om naar te kijken. Én omdat ik jaloers ben op de locaties waar ze heen reizen én omdat ik het ongeïnspireerd gemaakt vind. Staan ze voor een berg en dan zeggen ze: dit is berg hoelahoep. Het is niet origineel."

Wie wordt er overschat?

"Ik vind niet dat er veel mensen worden overschat. Nederland is volgens mij wel kritisch. Maar het is wel tijd voor vernieuwing. We hebben Floortje Dessing nu al honderd keer met een rugzak achterop gezien. Laat eens iemand anders gaan."

Zoals jij bijvoorbeeld?

"Ja, precies!"

Reageren