Wat kijkt Henkjan Smits?

Hoewel Henkjan Smits bij SBS ook programma's presenteert (Het beste idee van Nederland, Word ik rijk?), kent het grote publiek hem vooral als jurylid van talentenjachten op tv. Zo bepaalde hij onder meer in Idols en nu Holland's got talent welke acts in de showbizz thuishoren, en wie niet. Bekijkt hij het aanbod op tv net zo kritisch?

Henkjan, Naar welke programma's kijk jij het liefst?

"Ik houd van eerlijke tv, van mensen die zich van hun echte kant laten zien en van programma's die dat aan bod brengen. Voor mij dus liever geen geregisseerde tranen, maar echte emotie. Laat mensen zichzelf zijn. Laat ze huilen wanneer zij dat willen. Of lachen natuurlijk. Of het nou vrolijke of deprimerende tv is: als het dicht bij de realistische mens komt, is het goed."

Waar kun je echt niet naar kijken?

"Slechte tv natuurlijk. Nee, ik ga geen specifiek programma noemen. Maar je merkt het onmiddellijk als tv liefdeloos is gemaakt. Dat is vaak ook een slecht programma en dan ben je mij meteen kwijt."

Welk programma kijk je stiekem?

"Hahaha, als je van echte tv houdt, dan zijn er natuurlijk ook programma's die door anderen als sentimenteel en fout worden gezien. Maar ik kijk niks stiekem. ik schaam me nergens voor."

Welke presentator gaat het maken?

"Ik ga niemand voortrekken. Sinds ik jurylid ben, moet ik echt oppassen met de kwaliteitsoordelen die ik uitspreek. Maar die jongen van GeenStijl (Rutger van Castricum, red.), daar gaan we nog wel wat van horen, hoor."

Waarom?

"Rutger is brutaal en anders. Dat zie je en dat merk je. Het zijn vaak karakteristieke mensen die je snel terugziet op de buis. Ook hier geldt volgens mij weer de echtheid. De dingen die hij doet, zal hij ook doen voor een bepaalde reden, anders had die site (Geenstijl, red.) hem natuurlijk nooit aangenomen."

Wat missen we nog op tv?

"Oh, ik heb tal van formats in gedachten en ik werk ook wel aan een paar idee├źn. Alleen al daarom ga ik op deze vraag geen antwoord geven. Straks vind ik mijn eigen idee terug bij een andere zender."

Wie mag meteen van de buis?

"Hahaha, je blijft het maar proberen! Maar goed, ik zou zeggen: alle talentloze presentatoren die alleen hun werk doen omdat ze er via vriendjespolitiek aan zijn gekomen. Daar hebben kijkers en programmamakers geen boodschap aan."

Noem eens een naam dan?

"Nee, nee, nee! Daar krijg je me niet aan. In het verleden heb ik dingen geroepen en die werden me dan op feestjes nagedragen. Van mij krijg je geen naam te horen. Het echte leven is geen talentenjacht."

Reageren