Wat kijkt... Paul Groot?

Paul Groot werd bekend als Stan Nijholt in Goede tijden slechte tijden, maar heeft nu al tijden de lachers op zijn hand met Koefnoen. Hier zet hij samen met Owen Schumacher de mafste typetjes neer. In Televizier bekennen de twee deze week dat ze 6,5 dag werken voor een half uurtje Koefnoen. Kijkt Paul nog tv?

Welk tv-fragment staat op je netvlies gebrand?
"De treinkaping bij Wijster. Sterker nog: bij elke gele trein die ik in een landschap zie, denk ik daar aan. Ik was hartstikke jong en het hele land hield de adem in. Dat heeft heel veel indruk gemaakt. En qua leuke dingen moet ik meteen denken aan French & Saunders. Ze deden een sketch over een radioshow waarin Dawn French een gast speelt die te laat komt. Jennifer Saunders is de radiohost en zo pissig dat ze de hele scène door toespelingen over haar omvang maakt. Dat is zo'n gouden sketch."

In welk programma zou je een gastrol willen spelen?
"Curb your enthusiasm van Larry David vind ik wel heel bijzonder. Dat wordt geïmproviseerd en dat zou ik natuurlijk nooit durven, zeker in het Engels niet. Maar het is wel heel spannend. Hij is een van de bedenkers van Seinfeld en schrijft een outline voor een scène, maar geen tekst. En dan gaat-ie improviseren met de acteurs. Dat doen ze zes, zeven keer en in de montagekamer maken ze er dan één scène van. Dat is zo uniek. Dat doet verder niemand in de wereld. En de serie West wing vind ik geniaal. Slim geschreven, goed gespeeld, heel veel dynamiek in de scènes."

Wat is de meest gênante ervaring die je ooit op tv hebt meegemaakt?
"Ik heb me ooit in De wereld draait door laten verleiden een goocheltruc te doen. Dat ging niet goed genoeg en tafelheer Theo Hiddema zette me toen pontificaal voor lul. Ik was door het hele DDWD-team onder druk gezet. Eerst om als typetje aan tafel te komen, maar dat wilden Owen en ik niet. Zij: 'Aahhh, maar dan móet je goochelen.' Ik: 'Nee, dat kan ik niet goed genoeg'. Zij: 'Maar dan zou Matthijs wel héél teleurgesteld zijn'. Dus ik deed het tegen beter weten in toch. En dan zit er zo'n lul tegenover je die zegt: 'je houdt het in je hand'. Dat vond ik heel gênant. Ik krijg er nog steeds pijn in m'n buik van als ik er aan terug denk."

Is er een programma waar je fan van bent maar waar je je eigenlijk voor schaamt?
"Je hebt dat verschrikkelijke Janice Dickinson modeling agency. Het is een walgelijk programma en een walgelijk wijf. Alles is nep aan d'r. Verschrikkelijk. Ik denk dat het een soort horrorfascinatie is. En er lopen veel knappe mensen rond in dat programma."

Bij welke programma's zap je acuut weg?
"Commercials. Die Karwei-commercial bijvoorbeeld of die van Hertog Jan. Die van 'It’s got to biehiehiehiehiehiehie perfect'. Dan grijp ik meteen naar de afstandsbediening om het geluid uit te zetten. Bij mij komen ze nooit verder dan 'It’s got to...' Ik haal de meest halsbrekende toeren uit om het maar op tijd weg te zappen. Ik haat het."

Reageren