Wat kijkt... Sinterklaas?

12 november 2008 14:33 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Uit het oog is zeker niet uit het hart. Wanneer Sinterklaas niet in het land is, kijkt hij per satelliet graag naar de Nederlandse televisie. Wat vindt de goedheiligman nu goede tv?

Wat is het beste tv-programma aller tijden?

"Dat is wel een hele lastige vraag voor een oude man. Even goed nadenken hoor… Ik weet nog dat ik ongelooflijk onder de indruk was van De achtertuin van Jan Wolkers. Dat is een serie programma’s met de inmiddels overleden meneer Wolkers in zijn tuin op Texel. Hij kon geweldig observeren en dingen die op het eerste gezicht onooglijk zijn veel waarde geven. Onvergelijkbaar mooi!"

Bij wat voor soort programma's zapt u verder?

"Als het heel erg grof en ordinair is. Vernedertelevisie vind ik verschrikkelijk. Naar mijn mening worden veel programma's op een gemakzuchtige manier gemaakt. Als blijkt dat iets scoort, wordt het oneindig gekopieerd."

Wanneer hebt u voor het laatst voor de televisie gehuild?

"Ik herinner me een ongelooflijk ontroerende ontmoeting in het programma van Paul de Leeuw, waarin violiste Emmy Verhey samen met Paul een lied speelt voor een meisje wier vader ongeneeslijk ziek was. Toen ik dat had gezien, heeft een van de Pieten contact opgenomen met het productie-team van het programma om een bandje te vragen. Dat hebben ze me ook gestuurd." 

"En ook bij tearjerkers als Spoorloos of Memories krijg ik weleens natte ogen. Maar ik heb daar wel een beetje een dubbel gevoel bij. Het kan heel ontroerend zijn als mensen elkaar na jaren weer vinden of verschrikkelijke zaken worden opgelost. Maar ik stel me er ook altijd bij voor hoe blij de makers worden van al die tranen, want die zijn goed voor de kijkcijfers. Beetje bah."

Kijkt u ook wel eens naar sport?

"Niet zo veel. Je zult me niet op de tribune bij Feyenoord zien zitten. En als je me toch denkt te zien, dan is het ongetwijfeld Gerard Cox."

Meer over