Watchmen

Na zijn net zo strak gestileerde als gewelddadige stripverfilming 300 pakte regisseur Zack Snyder met veel energie een project aan dat door vele productionele problemen maar niet van de grond kwam. Met het recente succes op zijn naam wist hij de gestrande Watchmenverfilming wel vlot te trekken.

Ondanks tegenstand van de fans én de legendarische bedenker Alan Moore (die in het algemeen niets van Hollywood moet hebben). Deze superheldenfilm is grimmig en gewelddadig en daarmee niet voor iedereen. Maar Watchmen is wel een goede film die behoorlijk trouw blijft aan het origineel.

Niet zo superhelden
Het verhaal speelt in 1985; Richard Nixon is nog steeds de president. Hij is razend populair, omdat hij de Vietnamoorlog wist te winnen. Toch ziet het er slecht uit voor Amerika. Een kernoorlog met de Sovjet-Unie staat op het punt van uitbreken en een moordenaar heeft het voorzien op superhelden. Deze gemaskerde mannen en vrouwen zijn over het algemeen nogal dubieuze types en uiteindelijk (voor het grootste deel) ook maar gewone mensen.

Ingewikkeld
Met de baanbrekende strip rekenden schrijver Moore en tekenaar Dave Gibbons af met het beeld van de ideale superheld. De vele flashbacks en flashforwards maken het boek en de film niet makkelijker, maar dragen wel bij aan de gelaagdheid. Daarmee is deze verfilming vooral een cadeautje voor de liefhebbers.

VS, 2009. r: Zack Snyder. A: Billy Crudup, Matthew goode, Carla gugino e.a.

Reageren