Watersnoodramp in De Reünie

Het is op 31 januari 60 jaar geleden dat de Watersnoodramp Zeeland trof. In De Reünie praten Zeeuwen die de overstroming meemaakten met Rob Kamphues. 

Leerlingen van de vijfde klas van de katholieke lagere school in het Zeeuwse Oude-Tonge maakten bewust de Watersnoodramp van 1953 mee, die in de nacht van 31 januari op 1 februari grote delen van Zuidwest-Nederland onder water zette. Na de storm bleken in Oude-Tonge de meeste doden te zijn gevallen: 10% van de dorpsbewoners overleefde de Watersnoodramp niet.

Herinneringen

Iedereen uit de klas heeft dan ook wel iemand verloren bij de ramp; vijf klasgenoten hebben de storm ook niet overleefd. In De Reünie kijken oud-leerlingen terug. Toon vertelt over zijn broer die het niet heeft gered en Rob reist voor Tonnie af naar Canada, waar haar gezin een paar maanden na de ramp naartoe verhuisde. Ook Corrie vertrok uit Zeeland. Ze heeft nog steeds moeite met de herinnering aan die nacht.

Andere Tijden

Ook Andere Tijden (21.20, Ned. 2) staat in het teken van de Watersnoodramp. Daarin bijzonder archiefmateriaal en herinneringen van ooggetuigen. Later deze week zijn nog meer documentaires voer de ramp op tv te zien.

Meer over:

Reageren