Wendy: 'Lucretia is heel bevrijdend'

Zeven jaar geleden nam Wendy van Dijk bekend en onbekend Nederland in de maling als Ushi Hirosaki. Nu is de Japanse journaliste terug, maar niet alleen! In het nieuwe Ushi & Dushi kruipt Wendy ook in de huid van de Antiliaanse sterreporter Lucretia.

In de eerste aflevering maken we kennis met Lucretia. Wie heeft dit typetje bedacht?

Wendy: "Ik was een paar jaar geleden op Curaçao en daar zat ik de hele tijd dat taaltje te prevelen. Toen zei een vriendin van mij: 'Daar moet je wat mee doen!'"

"Uiteindelijk ben ik ermee naar Matthias Scholten gegaan, mijn ex-collega van Over de roooie en nu directeur programmaontwikkeling van RTL. Hij is er toen verder mee aan de slag gegaan en zo kreeg het langzaam maar zeker meer vorm."

Ook Ushi zien we terug in de nieuwe serie. Is ze veranderd?

"Het viel niet te ontkennen dat, ondanks de make-up, Ushi net als ik zeven jaar verder is. Ik moest erg mijn best doen om dat onschuldige en naïeve aspect van haar karakter uit te stralen. Ik dacht: werkt het nog wel? Maar als je dan merkt dat mensen er tijdens interviews nog steeds volledig intrappen, krijg je weer vertrouwen. Het werkt dus nog steeds!"

Welke reactie is je het meest bijgebleven?

"De reactie van Derek Ogilvie toen ik hem voor de tweede keer interviewde (hij wordt door zowel Ushi als Lucretia voor de gek gehouden, red.). Je ziet in de eerste aflevering hoe hij kapot gaat en believe me, als hem dat een tweede keer overkomt, kun je hem aan het zuurstof leggen. De geestenfluisteraar, die toch bizarre dingen meemaakt in zijn leven, is gewoon bang voor Lucretia. Dat vond ik toch wel heel geestig."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/102983/a0ad6da9f9ebbad56977d07303080d89/poptv_overdeserie

Ushi is razend populair onder de Nederlanders. Denk je dat Lucretia dat succes kan evenaren?

"Ik heb géén idee. Dat vind ik heel moeilijk om in te schatten. De reacties die ik tot nu toe heb ontvangen na mijn optreden in DWDD (Lucretia onthulde in dat programma haar ware identiteit, red.) zijn erg lovend. Het is natuurlijk wel heel bizar dat ik in dat pak zit. Het kan ook niet verder van elkaar afstaan, want Ushi en Lucretia zijn zó verschillend!"

Waarin verschillen ze dan?

"Bij Ushi kan ik veel dingen manipuleren door mimiek en lichaamshouding. Dat kan bij Lucretia niet zo snel. Bij Lucretia is het ook wel: either you like her or not, maar ik merkte wel dat mensen op locatie gedurende de dag steeds gekker op haar werden."

Hoe bedoel je dat?

"Na de opnames vroegen de programmamakers aan mensen wat ze van Lucretia vonden en dan zeiden ze altijd: 'Is ze ziek?' Of: 'Houdt ze vocht vast?' Tegelijkertijd wilden ze haar ook niet beledigen, want daarna zeiden ze meteen: 'We willen niet lelijk over haar zijn hoor, want we vonden haar wel heel aardig en lief!' Ze mochten Lucretia dus wel."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/103865/ff7cecd09f992d0b9f410985acfc74ae/article_flash

Tot slot: Wie doe je liever, Ushi of Lucretia?

"Het is heel bevrijdend om Lucretia te zijn. Die kan echt alles zeggen wat ze denkt en dat is echt zó lekker om te doen. Maar als het puur gaat om de vermomming dan kies ik voor Ushi!"

Het pak van Lucretia was natuurlijk ook hartstikke zwaar, zeker gezien je zwangerschap.

"Het was vreselijk. Je wordt helemaal volgestopt met vullingen, dus het was ontzettend zwaar. Tijdens het interviewen had ik na vijf minuten al pijn in mijn schouder, omdat het ontzettend zwaar is om je arm met microfoon omhoog te houden. Het is niet de ideale combinatie: zwanger zijn en dit doen!"

Lezersvraag van Sandra L: Als Lucretia wás je natuurlijk nog onbekend bij het Nederlandse publiek. Hoe was het om gewoon anoniem over straat te kunnen?

"Dat was heel geestig. We hebben de eerste test gedaan in Amstelveen. Daar zijn we toen de straat opgegaan om te kijken hoe mensen reageren. Dat was zó raar. Je bent toch gewend dat mensen op een bepaalde manier naar je kijken, op je letten of je opmerken. Ik was inderdaad compleet anoniem!"

Reageren