Wendy als Ushi & Loesie

In De Wereld Draait Door schoof ze aan als de ietwat aparte Nick & Simon fan Loes. Even later kwam de aap uit de mouw: die gekke vrouw uit de Jordaan was toch echt Wendy van Dijk.

Televizier was op de persdag van Ushi & Loesie en zag hoe Ushi Dan Karaty in de maling nam en hoe Loesie Marco Borsato voor de gek hield. We stelden Wendy een paar vragen over haar typetjes.

Wie is Loesie?

"Loesie is een knappert. Ze is een ras-Amsterdamse die in de Jordaan woont en gek is van TV Oranje en alle bekende zangers daarvan. Daarnaast is ze heel bescheiden, ze is liever op de achtergrond dan de voorgrond. Maar als ze dan een kans krijgt om een bekendheid te ontmoeten zegt ze wel tegen zichzelf 'Kom op Loes' en gaat ze er, met een beetje steun van anderen, vol voor. Naast spannende tripjes naar BN'ers is ze fulltime kamermeisje in Amsterdam bij hotel The Grand."

Waar ontstond het idee voor Loes?

"Er werd eerst nagedacht over een nieuw typetje. We kwamen toen uit op een soort Patricia Paay uit Rotterdam. Dat leek ons heel leuk. Maar omdat alles afhangt van het uiterlijk en dat niet lukte hebben we het proces moeten omdraaien. Ik weet niet hoeveel uur ik in die stoel heb gezeten met een team mensen om mij heen die me allerlei dingen opplakten en omhingen maar ik bleef herkenbaar. Dat bleek met mijn ogen te maken te hebben. Zodra ik een complete metamorfose had maar mijn ogen behouden bleven was ik herkenbaar.

Er was een moment nadat de zoveelste metamorfose mislukt was dat ik zei: 'laten we ermee kappen, het lukt niet'. Toen deden we nog één poging waar we mijn ogen compleet deden afplakken met wallen eronder. Toen keek ik in de spiegel en dacht ik 'Dit is Loes'. Ik had vooraf nóóit gedacht dat een nieuw typetje zou lukken."

Waarom onthulde je jezelf aan de fan voordat jullie samen de BN'er gingen opzoeken? Dat brengt toch risico's met zich mee?

"Ja dat brengt inderdaad risico's met zich mee. We hebben het ook niet altijd gedaan, twee keer heb ik mezelf niet onthuld. Maar het is voor de onderbreking van het programma goed. Je onthult jezelf nu twee keer, en hebt dus twee keer het 'schrik-moment'. Als we de fans niet inlichten krijg je twee reacties in één keer, en dan valt een van de twee weg. Daarbij is het leuk voor de fan om een deel te zijn van het complot. "

Welk typetje vind je het leukst om te spelen?

"Ushi is heel eigen en in twintig minuten kan ik haar zijn. Dat is geen gedoe met maskers. En het blijft leuk om brutale vragen te stellen en te kijken hoe ver je kan gaan. Maar ik heb ook enorm genoten van Loes. Om net te doen alsof je niks weet van TV, te praten wanneer het niet mag en je bescheiden op te stellen."

Reageren