Wendy van Dijk blikt terug in Obese: Hoe is het nu met?

In Obese: Hoe Is Het Nu Met? gaat Wendy van Dijk langs bij oud-­kandidaten. Grote vraag is en blijft: hebben ze de strijd tegen de kilo’s écht gewonnen?

Na twee seizoenen Obese is één ding heel duidelijk geworden: overgewicht is een sluipende aandoening die dikkerds niet zomaar het hoofd kunnen bieden. Op gewicht blijven is dan ook een enorme uitdaging. ­

Presentatrice Wendy van Dijk - zelf heel slank - ­ontdekt dit deze reeks weer als ze bij een aantal kandidaten uit de eerste twee seizoenen Obese op bezoek gaat om te zien of ze hun streefgewicht hebben weten te behouden.

Terugvallen

Zonder informatie over specifieke kandidaten prijs te geven, laat Wendy wel los dat het niet iedereen is gelukt de nieuwe, gezonde levensstijl vast te ­houden. Teleurstellend, maar Wendy kan het ergens ook wel begrijpen:

"Obese vraagt een enorme omschakeling van de kandidaten. We gooien hun hele leven compleet om. Ze moeten ineens uren per dag sporten en hun volledige voedingspatroon gaat op de schop. Niet iedereen houdt dat vol."

Danny Bouwman

Wendy vervolgt: "Voor iedere Angeli van Bergen, de boerin die blijvend afviel en anderen ging coachen, is er een verhaal als dat van Danny Bouwman… Hij viel spectaculair veel af (150 kilo), maar kon daarna niet alle verleidingen van het leven weerstaan. Dit seizoen gaan we weer bij Danny langs om te zien of hij na diverse terugslagen zich toch heeft weten te herpakken.”

Sumoworstelaar mark Sagato

De noodzaak van Obese werd Wendy onlangs weer duidelijk toen de Amerikaanse professionele sumoworstelaar Mark Sagato op 37-jarige leeftijd overleed. "Mark speelde Ushi’s Japanse bruidegom in Ushi Must Marry”, verklaart Wendy, die in die film de hoofdrol van Ushi Hirosaki op zich nam.

"Hij was absoluut niet slank - Mark woog zo’n 200 kilo - maar ondanks zijn omvang sportte hij veel. En desondanks hield zijn hart het niet vol. Moet je nagaan: de deelnemers van Obese zijn doorgaans een stuk zwaarder dan Mark was. Het programma dient dus echt een doel. Als we de kandidaten ­kunnen confronteren met de harde werkelijkheid over hun situatie, dan zijn we al geslaagd in onze missie.”

Stok achter de deur

Ook Obese: hoe is het nu met? vervult een belangrijk doel, zo merkte Wendy. "De kandidaten weten dat ze na afloop gevolgd worden, dus dat maakt dat ik hun stok achter de deur ben. Dat besef - ‘Oh jee, over een half jaar komt ze weer…’ - motiveert de kandidaten toch om in beweging te blijven.”

Operatie NL Fit

Obese is op dit moment niet het enige afvalprogramma op televisie; ook Operatie NL Fit (AVRO) en The Biggest Loser Holland (SBS 6) hebben zich gestort op afvallen, al ervaart Wendy dat niet zo.

"Ik zie die programma’s niet als concurrentie of als een kopie van Obese. Iedereen pikt van elkaar, toch? Wat ik belangrijker vind, is dat meer mensen geholpen kunnen ­worden. Hoe meer hoe beter.”

Meer over:

Reageren