Wetenschapsserie Cosmos op tv: een ontdekkingsreis door het heelal

De wetenschapsserie Cosmos is binnenkort te zien op televisie. In de serie neemt astrofysicus Neil deGrasse Tyson ons mee op reis door het heelal.

Als kijker lijkt het net alsof je naast Tyson in een ruimteschip zit, zo dichtbij kun je de bijzondere geheimen van het heelal zien. We reizen langs ons sterrenstelsel, de melkweg, en zoomen in en uit. Omgeven door kolkende sterren en suizende clusters lijken we te worden opgetild van de aarde.

3D

In het programma worden vragen beantwoord en feitjes gedeeld waar je nog nooit over gehoord hebt. Met mooie 3D-graphics en korte animatiefilmpjes lijkt de wetenschap opeens heel wat hipper dan het ooit geweest is.

Cosmos in 1980

Het is niet de eerste keer dat Cosmos op de televisie te zien is. In 1980 had Carl Sagan een tv-show met dezelfde naam. Ook deze astronoom liet de wereld zien hoe geweldig groot en bijzonder het heelal eigenlijk is. Sagan inspireerde duizenden mensen om iets in de wetenschap te gaan doen.

Pale Blue Dot

Toen de Voyager 1, een onbemand ruimteschip dat in 1977 werd gelanceerd, zes miljard kilometer van de aarde verwijderd was, stelde Sagan voor om terug te kijken vanuit de Voyager en foto’s te maken van elke planeet. De aarde was te zien als een heldere stip ter grootte van een pixel. Het stipje is bekend geworden als de Pale Blue Dot.

Vanaf zondag 16 maart is de serie om 22:00 uur te zien op National Geographic Channel.

Zie hier hoe Carl Sagan de Pale Blue Dot in beeld brengt.

Meer over:

Reageren