Wie is deze vijand van Jacob?

De laatste aflevering van het vijfde seizoen is misschien wel de spannendste seizoensfinale van Lost ooit. Zoals gewoonlijk worden er een aantal prangende vragen beantwoord, maar blijft de kijker toch weer achter met een hoop nieuwe mysteries.

Misschien wel de grootste vraag na het zien van de finale, is: wie is toch die naamloze man uit het verleden, de aartsvijand van Jacob, die in het begin (zie ook onderstaande video) tegen zijn tegenstander zegt dat hij vroeg of laat een manier zal vinden (een loophole, red.) om hem te doden.

Locke-imitator
Aan het einde van de seizoensfinale lijkt het erop dat 'de man' eindelijk de sleutel heeft gevonden, als een Locke-imitator (de echte blijkt nog altijd dood in zijn kist te liggen) Jacob door Ben laat neersteken en hem vervolgens in het vuur trapt.

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/107967/0da4785efd8cccffe344352ff09ff7d5/poptv_overdeserie

Kaïn en Abel
Op Amerikaanse fora wordt volop gespeculeerd over de relatie tussen Jacob en zijn aartsvijand. Zo wordt door veel mensen de vergelijking gemaakt met de Bijbelse figuren Kaïn en Abel, al komt de Egyptische mythologie ook verdacht vaak om de hoek kijken.

Interview
Hoe dan ook, het gaat nog wel even duren voordat dat makers van Lost met de verlossende uitleg komen. Zo lang kon TVGuide kon niet wachten en vroeg een interview aan met Titus Welliver, de acteur die 'de man' speelt.

Hoe is het om ineens volop mee te draaien in de geruchtenmachine die Lost heet?

Titus
: "Behoorlijk bizar. Sinds de finale word ik door allerlei mensen op straat aangeschoten. En dan vragen ze: 'Toe, vertel eens, heb je bezit genomen van Locke? Heb jij de persoon Locke gemaakt tot wie hij is en er daarmee voor gezorgd dat het vliegtuig neerstortte?'"

Fans kunnen je ook alleen maar aanspreken met 'jij', omdat je personage naamloos is.

"Nog wel, ja. De schrijvers houden het voorlopig bij 'de man', omdat ze niets teveel willen weggeven voor het moment daar is. Mijn personage heeft wel een naam, die ook een hoop zal verklaren, maar dat is alles wat ik je op dit moment kan vertellen."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/107965/39ef1278220db17727e37a818b0eaee9/article_flash

Maar weet jij dan wél hoe 'de man' heet?

"Nee, ik heb geen idee. Volgens mij hebben de makers dat bewust zo gedaan, haha."

Mocht je alleen het script voor jouw scène inzien?

"Nee, ik heb het script van de hele finale gelezen. Maar ja, het is Lost, hè? Als je niet iedere aflevering of in ieder geval de grote lijnen van de serie hebt gevolgd, snap je er geen bal van. Ik heb het eerste seizoen wel gekeken, maar daarna was ik er een beetje uitgeraakt."

Maar heb jij inmiddels wel een theorie over de relatie tussen jouw personage en Jacob?

"De eerste gedachte die bij me opkwam toen Locke het had over een 'loophole' en daarna Jacob in het vuur duwde, was: 'OK, die andere man op het strand heeft bezit genomen van Locke, of weet hem op de een of andere manier te controleren'."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/107966/aba131a654b6bd4afd6fea5c64b1d100/poptv_overdeserie

Klinkt dat jou logisch in de oren?

"(lacht) Zoals ik al zei: het is Lost. Alles kan en niets is wat het lijkt. Ik vind dat trouwens een bijzonder aspect van de serie. Het maakt niet uit welke rare plotwendingen er nu weer in zitten, de fans nemen alles van de makers aan."

Het lijkt er overigens op dat, zelfs nu hij waarschijnlijk dood is, Jacob nog een laatste troef in handen had. "Ze komen", fluisterde hij net voordat Locke hem in het vuur duwde. Wat betekent dat volgens jou?

"Er is me wel eens gevraagd of ik denk dat, nu Jacob er niet meer is, mijn personage de macht op het eiland overneemt. En natuurlijk kan ik daar niets concreets over zeggen, omdat ik het antwoord zelf ook niet weet. Maar als een 'gewone' kijker, blijf ik maar denken: 'Zo makkelijk kom je volgens mij niet van Jacob af'."

Reageren