Wie is Susan Boyle nou eigenlijk?

Susan Boyle. De filmpjes van haar eerste optreden bij Britain s got talent (BGT) zijn nu op internet al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken. Ze krijgt al aanbiedingen uit de Verenigde Staten, de voltallige wereldpers wil haar interviewen en BGT-jurylid Simon Cowell heeft al gezegd dat hij haar hoe dan ook een contract aanbiedt; of ze het programma wint of niet.

Bij haar auditie bekende ze dat ze nog nooit met een man gezoend heeft. Ze versprak zich en ze giechelde op haar 47ste als een klein meisje.

Ze is een praktiserend katholieke vrouw, maar ze hoopt wel dat haar beroemdheid haar aan een man kan helpen. Nu de hele wereld kijkt naar Susan Boyle, wil ook iedereen meer van haar weten.

Pebbles
Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Want naast dat Susan in het kleine stadje Blackburn in de streek West Lothian woont, is weinig van haar bekend. Ze is kerkelijk werker en huisvrouw en groeide op als de jongste van negen kinderen. Ze woont al haar hele leven ongehuwd alleen. De laatste tien jaar had ze wel een levensgezel: haar kat Pebbles.

Zorgen voor moeder
Eigenlijk is het levensverhaal van Susan Boyle best tragisch, want na lang gezongen te hebben, moest ze daarmee stoppen toen haar moeder ernstig ziek werd en op sterven lag.

Pas nadat haar moeder in 2007 overleed, kon Susan zich weer gaan richten op haar eigen leven. En zo kwam ze dus ook uit bij BGT. Dat lijkt nu haar leven voorgoed te gaan veranderen.

Staande ovaties
Ze zong I Dreamed A Dream uit de musical Les Miserables en kreeg een staande ovatie van de jury, die haar naar de volgende ronde stuurden met de dikste yes die iemand ooit kreeg in het programma.

Hoe bijzonder dat is, heeft ze zelf nog maar amper door: "Ik kan dit allemaal niet geloven. Maar ik denk dat het uiteindelijk wel tot me door zal dringen. Ik had geen idee dat de show een wereldwijd iets was. Ik heb er nooit van durven dromen dat ik zoveel mensen zou bereiken. Ik ben erg gevleid."

Geld verdienen
Daarmee is ze niet de enige die blij is. Ook Simon Cowell is in zijn nopjes, want hij heeft het recht om haar als eerste een platencontract te geven. Iets dat hij twee jaar geleden ook deed met Paul Potts, de gsm-verkoper die nu meer dan 6 miljoen pond heeft verdiend met zijn platen - en die daarmee natuurlijk ook Simon Cowell zelf rijk maakte.

Dat ook Susan een zak geld te wachten staat, zal ze ook nog niet helemaal beseffen. De vraag is ook wat ze er mee gaat doen, want in Blackburn draait nog heel veel om de kerk. Toen haar succes bij BGT bekend werd, kreeg ze op Paasochtend applaus in de kerk; iets dat ze nog niet vaak gehad zal hebben in haar leven.

Op weg naar de finale
Volgende week is het weer aan Susan om te schitteren op het podium van BGT. Pas op 30 mei is de finale van Britain s got talent en zullen we weten of Susan haar zegetocht in het programma met succes gaat afronden. Maar dat haar leven veranderen zal, is nu al zeker.

Reageren