Willem-Alexander en Máxima bezoeken Duitsland

Na de kroning op 30 april maken onze nieuwe koning Willem-­Alexander en zijn Máxima voor het eerst een officieel buitenlands bezoek. De bestemming is Duitsland.

Deze reis naar Zuid-Duitsland stond al gepland toen Willem-Alexander en Máxima nog gewoon prins en prinses waren. Een economische missie onder leiding van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was het doel. Maar omdat onze prins en prinses nu koning en koningin zijn, is er een kennismakingsbezoekje aan vast­geplakt.

De NOS zendt uit

In NOS Koningspaar in Duitsland ziet u een korte samenvatting van de reis. Onze oosterburen zijn erg belangrijk als het neerkomt op handelen en investeren. Door het bezoek vragen Willem-Alexander en Máxima aandacht voor de ­kwaliteit van de handel in Nederland. Er wordt tijdens dit bezoek dus gewoon gewerkt.

Het programma

Gisteren startte het bezoek in de hoofdstad Berlijn. Daar ontmoetten Willem-Alexander en Máxima onder andere Bondskanselier Angela Merkel. In de avond begon het echte werk en bezocht het stel de kick-off­bijeenkomst van de Nederlandse handelsdelegatie. Vandaag is het programma niet minder druk. Als je in Duitsland bent, kan een bezoekje aan een ­autofabriek natuurlijk niet ­ontbreken. Daarom gaan onze koning en koningin in de ochtend naar de fabriek van Opel.

Daarna staat er weer een ­serieuze gelegenheid op de planning; een bijeenkomst met het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven. In de middag gaat het koninklijk paar even uit elkaar. Willem-Alexander bezoekt de firma Trumph (machinebouw en lasertechnologie) en Máxima gaat naar de universiteit van Hohenheim.

De avond staat nogmaals in het teken van auto’s; het paar krijgt een rondleiding in het Mercedes Benz Museum. Na Duitsland moeten er binnen Nederland ook nog een aantal bezoekjes worden afgelegd: de koning en koningin gaan volgende week verder met provinciebezoeken.

Reageren