Willem Duys overleden

2 juni 2011 11:55 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

© Ruud van Wagenvoort

Willem Duys is vannacht overleden in een ziekenhuis in Hilversum. De legendarische tv-coryfee is 82 jaar geworden.

Duys leed aan een bacteriële infectie aan de longen. De televisielegende was ruim veertig jaar presentator bij de AVRO. Lang was hij een van de bekendste tv-persoonlijkheden van Nederland.

Voor de vuist weg
Duys presenteerde onder meer de eerste Nederlandse talkshow Voor de vuist weg, waar wekelijks miljoenen mensen naar keken. In een tijd dat de televisie slechts bestond uit drie netten, waren Duys en zijn onafscheidelijke kom goudvissen een begrip. In 1974 won het programma de Gouden Televizier-Ring.

Commentator
Acht jaar lang verzorgde Duys het commentaar bij het Eurovisie Songfestival. Ook was hij commentator bij grote tennisevenementen en maakte hij zijn opwachting bij veel spelletjes op de buis.

MuziekMozaïek
Ook op de radio liet Duys van zich horen. Hij presenteerde 37 jaar lang het zondagochtendprogramma MuziekMozaïek, wat hem zelfs een notering in het Guinness Book of Records opleverde. Het programma werd later ook op tv uitgezonden, met Duys als presentator.

Eerbetoon
De duizendste aflevering van De wereld draait door stond op 17 mei nog geheel in het teken van Duys, die zelf ook bij het bijzondere eerbetoon aanwezig was.

Op televisie
Ter nagedachtenis besteedt de AVRO op televisie, radio en internet aandacht aan het overlijden van Willem Duys. Vanavond wordt om 22:15 Leven voor de vuist weg uitgezonden, een in memoriam van tv-maker Han Peekel, waarin vrienden en oud-collega's van Willem Duys herinneringen aan hem ophalen. Ook op de radio zal speciale aandacht worden besteed aan zijn overlijden. 

Video
Bekijk hieronder Leven voor de vuist weg en De wereld draait door.

Meer over