Winnaars

Ieder jaar, na afloop van de verkiezing, denken we op de Televizier-redactie weer: "Wat was dit groots, wat hebben veel mensen gestemd. Dit gaan we nooit meer overtreffen." En toch gebeurt het.

Vandaag, donderdag 17 september 2009, ruim twee weken na de start van de verkiezing, sturen we een persbericht uit waarin we melden dat er een kwart miljoen stemmen zijn uitgebracht.

We hebben al meer stemmen binnen dan vorig jaar en daarom gaan we ervan uit dat het aantal stemmen dit jaar zeker gaat verdubbelen. Helemaal als je weet in welk tempo er stemmen binnenkomen. Op een 'slechte' dag komen er minimaal 7.000 stemmen binnen, maar op een goede dag bijna 40.000!

Wat betekent dit nu? Hebben de Nederlandse kijkers en luisteraars de Ringen omarmd? Willen ze graag laten weten wat en wie ze het beste vinden op televisie en radio? Of anders gesteld: waarom stemmen de mensen nu zo massaal?

Natuurlijk, alle omroepen maken promotie voor hun programma's en dat zorgt voor een groei van het aantal stemmen. Mensen worden beïnvloed door de kracht van het medium televisie.

Dat zien we heel duidelijk als er een promo voor een tv-programma is uitgezonden: het zorgt onmiddellijk voor een piek in het aantal stemmen voor dat programma. Als er dan bovendien nog een paar rellen rond de verkiezing in de media verschijnen, slaat de stemcomputer bijkans op tilt.

Daarnaast is het tegenwoordig bijna een sociale verplichting om een mening te hebben over een programma of presentator. Als er íets breed uitgemeten wordt in de dagbladen, op de internetsites en in entertainmentshows op radio en televisie, zijn het wel de prestaties van programma’s en presentatoren.
En dat is natuurlijk een heerlijk onderwerp om in de lunchpauze of bij het koffie-apparaat met je collega’s te bespreken. En jij wilt natuurlijk kunnen meepraten.

Bovendien leven we in een tijd dat steeds meer mensen graag hun eigen mening willen geven en willen delen met anderen. Daar bestaan allerlei platforms voor op internet. Kijk maar eens naar alle discussies die er plaatsvinden op Televizier.nl, of de reacties die worden gegeven op Mediacourant.nl. Het geven van een mening is al lang niet meer voorbehouden aan een select groepje deskundigen. Ook jouw mening telt!

Ik denk dat een combinatie van al deze factoren er voor zorgt dat er meer wordt gestemd op de Gouden Televizier-Ring en de AVRO Gouden RadioRing. En dat is mooi, want daarmee zijn de Ringen, de prijzen van de kijker en de luisteraar, nu al de grote winnaars.

Reageren