Wint Kim-Lian van der Meij eindelijk een Musical Award?

2 oktober 2011 09:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Musicalster Kim-Lian van der Meij (31) werd al vijf keer eerder genomineerd voor een Musical Award, maar greep steeds naast de felbegeerde prijs. Dit jaar maakt ze dankzij haar mooie rol in de musical ‘Legally blonde’ voor de zesde keer kans.

Het beste van Kim-Lian
Tijdens het gala op 2 oktober worden negentien Musical Awards uitgereikt, plus de publieksprijzen voor beste grote en beste kleine musical. Een commissie van 150 leden kiest de genomineerden en de winnaars. Dit jaar bestaat de commissie uit docenten van theateropleidingen, oud-winnaars, producenten en musicalfans. Kim-Lian van der Meij is een van de kanshebbers in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol. Ze schitterde het afgelopen seizoen als Elle Woods in de musical Legally blonde. Zelf noemt de energieke actrice, zangeres en presentatrice de rol zonder schroom het beste dat ze ooit heeft gedaan. „Mensen die de musical kennen, weten dat Elle Woods een heel zware rol is”, vertelt ze. „Er wordt veel van je gevraagd: je speelt in alle scènes, zingt alle liedjes, moet een komische timing hebben én heel ontroerend kunnen zijn. Voor mij was het elke avond een overwinning om te bewijzen dat ik dat kan. Als ik daarvoor een award krijg, zou dat fantastisch zijn. Het zou het plaatje compleet maken.”

Anita Witzier van de musical
Kim-Lian werd al vijf keer eerder genomineerd voor een Musical Award, maar greep keer op keer naast de buit. Dat doet toch wel een beetje denken aan Anita Witzier, die zes jaar op rij werd genomineerd voor een Zilveren Televizier-Ster en de prijs pas de zevende keer daadwerkelijk won. Ook Kim-Lian durft al bijna niet meer te hopen op het felbegeerde bronzen beeldje. „Ik heb dat circus nu al vijf keer meegemaakt. Je doft je op en trekt een mooie jurk aan, maar wordt het steeds net niet. En ondanks dat je je collega best een prijs gunt, is dat toch een teleurstelling. Dit jaar ga ik er maar van uit dat het weer niet lukt; dan is de verrassing des te groter als ik wel win.”

De nominatie vindt ze al een eer op zich. „Al zou het bijna een schande zijn als ik dit jaar niet genomineerd was geweest, terwijl ik zelf het idee heb dat ik nu écht iets goeds sta te doen.” Over haar kansen ten opzichte van haar medegenomineerden Lone van Roosendaal, Chantal Janzen en Marjolein Teepen durft Kim-Lian geen uitspraken te doen. „Het is zo appels met peren vergelijken. Je staat tussen vrouwen die elke avond een topprestatie leveren, en allemaal iets totaal anders doen. Ik weet niet waarop de commissie let. Het is ook een smaakkwestie.”

Toch is de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol niet het hoogst haalbare voor Kim-Lian. „Ik hecht meer waarde aan de waardering die ik krijg van het publiek, collega’s en recensenten. Die waren allemaal lovend. Een beeldje is misschien de kers op de taart, maar het zou mijn leven niet veranderen. Het is gewoon leuk, meer niet. Ach, misschien ben ik er gewoon een beetje voorzichtig in, omdat ik al vijf jaar roep dat ik ’m zo graag zou winnen...”

Terug op tv
Mocht het niet lukken om een Musical Award te grijpen, dan kan Kim-Lian altijd nog uitkijken naar haar rol als jurylid bij de zoektocht naar de nieuwe John Travolta in Sunday Night Fever, dat op 3 december begint. In dat programma zijn de rollen even omgedraaid: Kim-Lian velt een oordeel over de prestaties van anderen. Ze benadrukt wel dat ze meer doet dan alleen kritiek leveren. „We jureren niet alleen, maar coachen de kandidaten ook. Na acht jaar musical denk ik dat ik genoeg weet om iets toe te voegen aan de show.”

Ze hoopt in de toekomst nog meer voor televisie te gaan doen. „Toen ik laatst met Frits Sissing de Uitmarkt presenteerde, merkte ik dat ik televisie toch wel echt gemist heb. Door de musicals en mijn muziek heb ik lang niets gepresenteerd, maar het kriebelt wel. Het borrelt ook; er zijn wat dingen gaande.” Het multitalent voelt zich naar eigen zeggen thuis bij de AVRO. „Er zijn nog geen concrete plannen voor, maar ik zou het leuk vinden om meer voor ze te gaan doen. Ik heb de smaak weer te pakken.”

 

Musical Awards Gala live bij Life 4 You
Het John Kraaijkamp Musical Awards Gala werd in 2000 in het leven geroepen door Joop van den Ende. De Musical Awards worden elk jaar uit gereikt aan de crème de la crème uit de musicalwereld. Jarenlang zond de AVRO het Gala uit; dit jaar is de prijsuitreiking te zien in een extra lange uitzending van Life4You, met Carlo Boszhard & Irene Moors. In totaal zijn er dit jaar 71 nominaties verdeeld over dertien musicals. Petticoat voert met twaalf nominaties de lijst aan, op de voet gevolgd door La cage aux folles met elf nominaties. Een van de grote kanshebbers op een Award in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol is Kim-Lian van der Meij voor haar rol van Elle Woods in de musical Legally Blonde.

Meer over