WK Blog | 9 uit 3, zoals het hoort

Ha. Weer gewonnen. We krijgen de smaak nu echt te pakken. Het ging eigenlijk nergens meer om, een puntje was genoeg voor de groepswinst, maar we zijn er!

Helaas was het sprankelende voetbal waarmee wij Nederlanders ons zo identificeren vaak weer ver te zoeken. Heel af en toe was er een glimp op te vangen van dat wat we zo goed kunnen, het zogenaamde 'tikkie-tikkie-voetbal'.

Maar wat maakt het uit.

Oranje zit in de achtste finales, en wie kunnen we daarin beter treffen dan Slowakije... Slowakije? Ja, Slowakije! Slowakije heeft Italië uitgeschakeld. Laat het even op je inwerken, als je het nog niet beseft. De Slowaken wonnen met 3-2 van de Azzuri en zijn als tweede in de poule door. Regerend wereldkampioen Italië kan naar huis.

Slowakije vergezelt Paraguay bij de laatste zestien. Paraguay werd poulewinnaar door 0-0 te spelen tegen Nieuw-Zeeland. De Zuid-Amerikanen spelen nu tegen Japan, dat door een 3-1 overwinning Denemarken uitschakelde.

De spelers van Oranje waren soms tevreden, soms klaagden ze wat.

Achteraf overheerste toch voornamelijk de euforie van de gewonnen wedstrijd en de eerste plaats in de poule bij de Nederlanders. John Heitinga was nog vrij negatief, "Was niet al te best", maar de rest van de spelers kon het goede wel uit de wedstrijd halen.

Rafael van der Vaart liet lachend weten, op de vraag waarom hij 'wat nadenkend' keek: "We hebben ons best gedaan, dus we zijn een beetje moe".

Hun best gedaan, dat hebben de Nederlanders wel. Toch kwam er lang nog niet uit wat er uit kan komen, bij dit elftal. Van Marwijk had wel een idee over hoe dat kon. "De tweede helft begonnen we heel slordig", zei hij. "Dan roep je het een beetje over jezelf af". En, wat later, "We hadden deze wedstrijd ook kunnen verliezen."

Dat gebeurde niet, mede door de eerste goal op dit WK van Robin van Persie. Van Persie: "Het is natuurlijk altijd fijn die goal te maken. Ik heb de afgelopen twee wedstrijden niet mijn eigen niveau gehaald. Ik denk vandaag wel."

Oranjes eerste tegendoelpunt kwam vanuit een penalty. Van der Vaart beroerde de bal met de arm, na een vrije trap van Kameroen. Na afloop zag hij zijn fout in, en was daar heel kort over. "Ja, stom."

Dan nog even de prognoses.

De kraker tussen Portugal en Brazilië eindigt in 1-1. Ivoorkust wint met 2-0 van Noord-Korea, maar dat mag niet meer baten, Brazilië en Portugal gaan door.

Spanje wint makkelijk van Chili, 2-0. Zwitserland krijgt geen problemen met Honduras, 2-0. Zwitserland en Spanje gaan daarmee op doelsaldo door.

Daan

Daan Doedens

Reageren