WK Blog | Clash: Duitsland - Engeland

De helft van alle achtste finalisten is bekend. Gisteren schaarden de Verenigde Staten, Engeland, Ghana en Duitsland zich bij de laatste 16.

Lang zag het er niet naar uit dat Amerika zich zou plaatsen. De ploeg van bondscoach Bob Bradley had een overwinning op Algerije nodig om door te gaan, maar het kwam maar niet tot scoren.

Uiteindelijk hielp Landon Donovan, de vedette van het Amerikaanse team, de ploeg aan de zege.

Dat gebeurde pas in de blessuretijd. In de andere wedstrijd, die tegelijkertijd werd gespeeld, kon Slovenië zelfs verliezen van Engeland, als Amerika en Algerije gelijk speelden.

Engeland kwam al redelijk snel op voorsprong en gaf die niet meer weg. Er was nog geen vuiltje aan de lucht voor de Slovenen, tot de 91e minuut dus. Toen Donovan scoorde, ontplofte de Amerikaanse aanhang.

Het was een erg open wedstrijd, omdat Algerije ook moest winnen om nog kans te maken op een plek in de achtste finale. Beide teams hadden dus helemaal niets aan een 0-0 en speelden vol op de winst. Daarom kregen beide landen veel, heel veel kansen.

Nu is de eerste echte WK-clash na de groepsfase bekend.

Engeland speelt in de achtste finale tegen niemand minder dan Duitsland. Onze Oosterburen wonnen met 1-0 van Ghana, maar omdat Australië met 2-1 won van Servië, zijn de Duitsers en Ghanezen beide door.

Ook Australië en Servië moesten allebei winnen om kans te maken op een plekje bij de laatste 16. Net als in de wedstrijd in de andere poule, werd ook dit een heerlijk potje voetbal. De teams stapelden kans op kans, en Australië kwam als beste uit de bus. Helaas hadden zij met vier doelpunten verschil moeten winnen, en is de ploeg van bondscoach Pim Verbeek dus uitgeschakeld.

Vanavond gaat het dan eindelijk gebeuren.

Nederland speelt in de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen. Alleen de groepswinst staat nog op het spel, een puntje is daarvoor genoeg voor Nederland. Als Denemarken en Japan geen winnaar kunnen vinden, is Nederland sowieso eerste in de poule.

Maar eerst gaat in groep F de beslissing vallen. Italië speelt daar tegen Nieuw-Zeeland, en is pas bij winst zeker van de volgende ronde. Bij een gelijkspel is de ploeg afhankelijk van het resultaat bij Paraguay - Nieuw-Zeeland. Verliezen de Azzuri, dan zijn ze zeker uitgeschakeld.

Als we er gemakshalve even vanuit gaan dat Nederland eerste wordt in de poule, spelen we tegen de nummer twee uit de groep van Italië. Dat zou heel goed Italië kunnen zijn, als Paraguay wint van het matige Nieuw-Zeeland, en Italië zelf ook wint. Als beide partijen in een gelijkspel eindigen, is dat ook het geval. Laten we dus hopen dat Italië groepswinnaar wordt, of natuurlijk niet kan winnen en uit het WK vliegt. Nederland krijgt het immers al moeilijk genoeg in de kwartfinales en verder.

Weer even proberen: de prognoses.

Italië wint van Slowakije, met 2-0. Paraguay speelt met 0-0 gelijk tegen Nieuw-Zeeland, waardoor Italië op doelsaldo eerste wordt en Paraguay meeneemt naar de volgende ronde.

Denemarken moet winnen van Japan om door te gaan, en doet dat ook. Niklas Bendtner en Dennis Rommedahl zorgen voor een 2-0 overwinning. Oranje kan vrijuit spelen, en eindelijk komt er weer wat frivoliteit in het spel. Kameroen wordt opgerold: 3-0.

Daan

Daan Doedens

Reageren