WK Blog | Eindelijk, Nederland - Denemarken

Bijna een derde van de Nederlanders schijnt het fijn te vinden als Duitsland vroegtijdig het WK moet verlaten, blijkt uit onderzoek. Ik ben daarop geen uitzondering.

14-06-2010

Aan de oorlog zal het niet liggen, dat was ver voor mijn tijd. De verloren WK-finale van '74 heb ik ook niet meegemaakt, maar daar zijn vele beelden van die te pas en te onpas over het tv-scherm schieten.

Misschien zijn het wel die paar Duitsers die de Nederlandse kust onveilig maken met het graven van kuilen, al is dat meer een uit de hand gelopen cliché.

Misschien zijn het de Duitsers die bij elkaar klossen in Amsterdam en daar in de weg staan. Misschien is het het taaltje. Ik weet het niet, maar één ding moge duidelijk zijn: ik zal niet huilen als Duitsland verliest.

Vergeleken met een deel van de Nederlanders ben ik wel ietwat gematigd. Wanneer Duitsland goed voetbal speelt, mooie doelpunten maakt en hoog in het Fair Play-lijstje komt te staan, mogen onze Oosterburen van mij de poulefase overleven. Tegen de tijd dat de kwartfinale is aangebroken verandert mijn respect echter in een soort jaloezie en hoop ik met heel mijn hart dat de ploeg van bondscoach Joachim Löw eruit vliegt. Het liefst natuurlijk tegen Oranje, met een nulletje of vier.

En warempel, goed voetbal speelden de Duitsers.

Australië kwam er in de beginfase al niet aan te pas, en na de rode kaart voor sterspeler Cahill bakte de ploeg van Pim Verbeek er helemaal niets meer van. De ruime, simpele 4-0 zege van Duitsland was niet meer dan verdiend.

De andere wedstrijden dan. Bijna was daar mijn eerste goede voorspelling. Een doelpuntloos gelijk spel had ik bedacht, bij de wedstrijd tussen Algerije en Slovenië. Dat leek te gaan gebeuren, tot de Algerijnse doelman Chaouchi de bal zeer knullig door zijn handen liet glippen. Of het de Jabulani, de officiële WK-bal, was, weten we niet zeker. Wel zeker is dat de fout een flinke streep door de rekening van Algerije was.

Servië viel tegen. Ik achtte de ploeg in staat tot een stunt, wellicht een halve finaleplaats, maar Ajacied Pantelic en de zijnen speelden matig tot slecht. Tot overmaat van ramp kreeg tegenstander Ghana een strafschop, omdat Serviër Kuzmanovic hands maakte. De Ghanese spits Gyan schoot feilloos raak.

Maar het maakt allemaal weinig uit, want vandaag speelt Nederland zijn eerste groepswedstrijd.

Denemarken is de tegenstander. Morten Olsen, de bondscoach, heeft vijf spelers uit de Nederlandse eredivisie geselecteerd. Spelen zullen ze niet allemaal, maar het zegt wel iets. In de loop der jaren hebben ook veel Denen in Nederland gevoetbald.

Toch is de publieke opinie duidelijk: Oranje gaat die Scandinaviërs eens even oprollen. Arjen Robben hebben we nog helemaal niet nodig, Rafael van der Vaart is een prima vervanger. Drie van de 'Grote Vier' in de basis moet ruimschoots voldoende zijn om een makkelijke middag te krijgen.

Met de eerste interland die op een doordeweekse dag 's middags wordt uitgezonden, hebben we een primeur.

De streams van de NOS zullen overbelast zijn, dus wil je de wedstrijd kijken, kun je toch echt beter een tv zoeken. Miljoenen Nederlanders zullen aan de buis gekluisterd zitten.

Maar Nederland - Denemarken is niet de enige wedstrijd van vandaag, al zouden we dat bijna vergeten. In de poule van Nederland speelt Japan tegen Kameroen, en in poule F treedt Italië aan tegen Paraguay. Als Oranje door gaat, waar we natuurlijk geen moment aan twijfelen, is een van deze twee laatstgenoemde ploegen waarschijnlijk de tegenstander in de achtste finale.

Toch maar weer eens proberen: de prognoses

Italië wint van Paraguay. Het is in ieder geval te hopen, ervan uitgaande dat Nederland poulewinnaar wordt. Aangezien we dan tegen de nummer twee van poule F spelen, zou het fijn zijn als we Italië nog even kunnen ontlopen. De regerend wereldkampioen wint bijna nooit met meer dan één doelpunt verschil, dus 1-0 is mijn wilde gok.

Kameroen wint van Japan. Daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen. Topspits Eto'o maakt het enige doelpunt.

En dan Nederland. Natuurlijk is de ploeg favoriet bij de bookmakers, en ik ga daar uiteraard niet tegenin. Oranje speelt een keurige wedstrijd, komt op tijd op voorsprong en bouwt die uit tot 3-0 aan het eind van de tweede helft. De achtste finales zijn dan al bijna binnen.

Het zal toch een keer, dat ik het goed heb? Maar ach, zolang Nederland wint en leuk voetbal laat zien, maakt het me niet zoveel uit...

Daan

Daan Doedens

Reageren