WK Blog | Finale: Nederland - Spanje

Spanje heeft de finale van het WK Voetbal bereikt. In Durban won de ploeg van Vicente del Bosque met 1-0 van Duitsland.

De Spanjaarden waren oppermachtig. Duitsland, dat bijna het hele WK vrij aardig voetbal speelde, kwam er nauwelijks aan te pas. Spanje combineerde bij vlagen goed en sneed een paar keer venijnig door de Duitse defensie.

Verdediger Carles Puyol was de matchwinner.

De verdediger van Barcelona kopte uit een corner snoeihard raak. Doelman Neuer kon er niet goed bij en de bal zeilde langs hem het net in.

Door het doelpunt van Puyol behoort de 'droomfinale' tussen Nederland en Duitsland niet meer tot de mogelijkheden. Toch staat er sowieso een primeur te gebeuren: Nederland en Spanje zijn beide nog nooit wereldkampioen geworden.

Spanje stond zelfs nog nooit in de finale. Tot twee jaar geleden hadden de Zuid-Europeanen nog geen grote prijs binnengehaald, waar Nederland in 1988 natuurlijk wel al eens het EK had gewonnen. In 2008 rekende Spanje af met die vloek: ze werden Europees kampioen.

En nu willen de Spanjaarden meer.

Het EK is niet genoeg. Spanje wil wereldkampioen worden. Gelukkig wil Oranje dat ook maar wat graag, dus zo makkelijk zal het niet gaan worden voor Del Bosque en zijn mannen.

Dé droomfinale is het dan niet, een droomfinale zeker wel. Spanje en Nederland staan bekend als de ploegen die het mooiste, leukste en meest aantrekkelijke voetbal van Europa en misschien wel van de wereld spelen. Beide ploegen spelen aanvallend combinatiespel, om zo de defensie van de tegenstander kapot te spelen.

Het kan dus niet anders dan dat het een leuke wedstrijd gaat worden. Vooraf was Nederland - Spanje volgens de bookmakers de op één na meest voor de hand liggende finale, na Brazilië - Spanje. En de Spanjaarden konden al rekenen op een finaleplaats, nadat een Duitse octopus de uitslag al had voorspeld.

Een octopus?

Ja. Duitsland heeft zijn eigen Nostradamus, in de vorm van een inktvis. Inktvis Paul heeft tot nu toe alle wedstrijden van Duitsland op dit WK goed voorspeld, en had op het EK van 2008 maar liefst tachtig procent van alle uitslagen goed.

De verzorgers van het weekdier deden bij elke wedstrijd van Duitsland twee bakken met elk één mossel in het aquarium. Eén met de Duitse vlag erop, één met de vlag van de tegenstander. Het land waarvan de inktvis de mossel pakte, won. En zo geschiedde.

En daar zit hem ook het voordeel voor Oranje. Tenminste, daar leek het op. Het gerucht deed de ronde dat Paul Nederland als winnaar van de finale aanwees, maar dat bleek een grap te zijn.

Laten we hopen dat de inktvis alsnog Oranje als winnaar kiest. We kunnen eindelijk wel eens een WK-titel gebruiken. Sterker nog: heel Nederland snakt naar een overwinning. Het moet gaan gebeuren. Tegen Spanje. Zondag, om half 9. Het kan. Het moet!

Daan

Daan Doedens

Reageren