WK Blog | Kwartfinalisten zijn bekend

Paraguay en Spanje hebben als laatste twee ploegen de laatste acht van het WK Voetbal bereikt. Daarmee zijn alle kwartfinalisten bekend: Uruguay, Ghana, Nederland, Brazilië, Argentinië, Duitsland, en dus Paraguay en Spanje.

Paraguay won in een draak van een wedstrijd van Japan. 120 minuten voetbal leidden tot een paar kleine kansjes, maar na de verlenging stond er toch echt nog 0-0 op het scorebord. Strafschoppen moesten de beslissing brengen.

Op 3-2 voor Paraguay moest Yuichi Komano voor Japan de veertig meter tot de penaltystip overbruggen.

Dat lukte, maar Komano poeierde de bal tegen de bovenkant van de lat. Daarna was het pleit beslecht voor de Aziaten. Oscar Cardozo schoot de beslissende strafschop binnen en Paraguay bereikte voor het eerst in de geschiedenis de kwartfinale van het WK Voetbal.

Spanje en Portugal deden het toch een stuk leuker. Of eigenlijk alleen Spanje, want ook de Portugezen konden geen deuk in een pakje boter slaan. Vedette Christiano Ronaldo was nagenoeg onzichtbaar. Enkele keren schoot hij vanuit kansloze positie op het doel van Iker Casillas, maar daar werd de Spaanse doelman niet warm of koud van.

Het meest memorabele Ronaldo-moment vond plaats toen het laatste fluitsignaal al had geklonken.

De aanvaller spuugde na de wedstrijd naar een meelopende cameraman. Het was tekenend voor de manier waarop de Portugezen het laatste half uur hadden gespeeld: boos, gefrustreerd.

Portugal werd, vooral in de tweede helft, weggespeeld door de Spanjaarden. David Villa zette zijn ploeg, misschien een heel klein beetje in buitenspelpositie, op een niet meer dan verdiende 1-0 voorsprong. Spanje mag het zichzelf aanrekenen dat het niet verder uitliep na kansen voor Fernando Torres en de ingevallen Fernando Llorente. Echt in gevaar kwam het sterrenteam van bondscoach Vicente del Bosque nooit, daarvoor speelde buurland Portugal te slecht.

Vandaag zijn er geen wedstrijden, dus ook geen prognoses.

Maar niet getreurd: we verzinnen wel iets anders. Er is namelijk genoeg nieuws in voetballand. Goed nieuws zelfs, voor de Oranjefans: cafés in Amsterdam krijgen toch toestemming om om de WK-kwartfinale van Nederland tegen Brazilië op megaschermen te vertonen, zij het onder strikte voorwaarden.

Zo moeten de cafés op pleinen samen een vergunning indienen, mag er louter en alleen naar het voetbal gekeken worden, moet overmatig alcoholgebruik tegengegaan worden en moet de drank in plastic bekertjes geschonken worden.

Die regeltjes vallen natuurlijk best mee, ze zijn goed vergelijkbaar met de regels op bijvoorbeeld Koninginnedag en andere grote volksfeesten. Want een volksfeest wordt het, vrijdag. Keken er maandag nog ruim tien miljoen mensen naar de wedstrijd van Oranje tegen Slowakije, tegen Brazilië worden nog meer kijkers verwacht, ondanks het tijdstip van 16.00 uur.

Vanaf overmorgen beginnen de kwartfinales. Uruguay speelt dan tegen Ghana, Nederland treedt aan tegen Brazilië. Hebben we er zin in? Ik in elk geval wel!

Daan

Daan Doedens

Reageren