WK Blog | Nederland - Uruguay

Vijf wedstrijden op rij heeft Nederland nu op het WK gewonnen. Dat moeten er zeven worden. Een simpel rekensommetje leert ons dan dat we nog twee wedstrijden moeten winnen om wereldkampioen. Vanavond is de eerste, tegen Uruguay.

Een finaleplaats lonkt. Het Uruguay van Ajacied Luis Suarez moet tegen Nederland aantreden zonder, jawel, Luis Suarez. Na zijn handsbal in de laatste minuut van de kwartfinale tegen Ghana zag hij de rode kaart. Diezelfde handsbal zorgde er overigens wel voor dat Uruguay de penaltyreeks haalde, won, en doorging naar de halve finale.

Maar Uruguay zonder Suarez is een ander Uruguay.

Atlético Madrid-spits Diego Forlán heeft in de voorhoede veel aan zijn aanvalsmaatje. Samen spelen ze hele defensies kapot, maar in zijn eentje kan Forlán niet zoveel. Bij Atlético heeft hij de Argentijn Sergio Agüero naast zich staan, en bij het nationale elftal dus Suarez, maar als een van die twee wegvalt, moet Forlán ineens zelf de acties gaan maken. En daar is hij niet extreem goed in.

Naast Suarez is ook de Uruguayaanse verdediger Jorge Fucile is geschorst, vanwege zijn twee gele kaarten op dit WK. Ajacied Nicolas Lodeiro heeft een gebroken botje in zijn voet, en zal ook niet kunnen spelen.

Daar tegenover staat dat Oranje Nigel de Jong en Gregory van der Wiel moet missen. Beiden kregen in het duel met Brazilië hun tweede gele kaart van het toernooi, en zijn dus geschorst voor de halve finale.

Maar Nederland mist dan wel spelers, het zijn, met alle respect, geen beslissende spelers.

De Jong is prima vervangbaar door Demy de Zeeuw, en Khalid Boulahrouz kan heel goed op de plek van Van der Wiel spelen. Uruguay mist een veelscorende spits, die het land hard nodig heeft in de jacht op de wereldtitel.

Het zijn gunstige vooruitzichten voor het Nederlands elftal. Toch moet Bert van Marwijk de tegenstander niet onderschatten. We spelen immers op een WK, en dan komen er speciale krachten los. Uruguay is tussen de Europeanen van Nederland, Spanje en Duitsland de enige overgebleven Zuid-Afrikaanse ploeg, en zal dus op miljoenen extra fans kunnen rekenen.

Nederland is overigens favoriet bij de Zuid-Afrikanen. Uruguay zorgde er met een 3-0 overwinning op Zuid-Afrika immers voor dat het gastland uit het toernooi werd geschopt, en toen de Afrikanen massaal op de banken gingen staan voor Ghana stond Uruguay weer in de weg.

De spelers moeten waken voor onderschatting, maar wij mogen alvast dromen van de finale.

Het moet raar lopen wil Oranje in de problemen komen tegen de Zuid-Amerikanen. Als Nederland net zo speelt als in de tweede helft tegen Brazilië, dan moet Uruguay worden opgerold. Eigenlijk hoeven de verdedigers alleen maar Diego Forlán vast te zetten, en moet er zelf een doelpuntje gemaakt worden. Zo moeilijk lijkt die opgave niet.

Daarom denk ik dat Nederland met 2-0 gaat winnen. Net als in de kwartfinale krijgt Oranje misschien nog een grote kans om de score uit te bouwen, en of die kans ook wordt gepromoveerd tot doelpunt is natuurlijk even afwachten. 3-0 kan dus ook. We gaan in ieder geval gewoon winnen, dat kan niet anders. De finale lonkt. Duitsland en Spanje zijn mooie tegenstanders in zo'n finale, maar eerst nog maar even van Uruguay winnen. Het moet kunnen!

Daan

Daan Doedens

Reageren