WK Blog | Poule Des Doods

15 juni 2010 10:25 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Twintig centimeter. Dat scheelde het. Meer niet. Twintig luttele centimeters en ik had mijn eerste goede prognose gehad. Maar helaas.

Simon Poulsen, de man die Oranje eerder nog in het zadel hielp door een voorzet van Van Persie via de rug van Agger tot eigen doelpunt te promoveren, haalde de bal van de doellijn. Geen drie-nul.

Goed was het niet, wat Nederland liet zien.

Althans, niet de eerste helft. Ballen kwamen niet aan, stuiterden van voeten, rolden over zij- en achterlijnen zonder een medespeler in de buurt en belandden overal, behalve in het doel. De beste schoten in de eerste drie kwartier kwamen van Deense voet. Dennis Rommedahl was er een keer dichtbij, net als Nicklas Bendtner.

Gelukkig speelde keeper Maarten Stekelenburg wél een goede wedstrijd. Hij stond met de nodige arrogantie in zijn doel, zoals een keeper dat moet doen. Die paar ballen die je dan krijgt, moet je pakken. Dat deed Maarten.

En dan is er nog die kleine linksbuiten. Eljero Elia speelde geweldig. Met zijn eerste twee acties speelde hij opgeteld vier Denen voorbij. De tweede actie leidde het doelpunt van Dirk Kuyt in.

De verdediging stond goed, evenals de verdedigend ingestelde middenvelders Van Bommel en De Jong.

Die laatste zou nu toch wel eens moeten weten dat het voetbaltechnisch gezien illegaal is om met twee benen op de enkel van een tegenstander in te komen, maar dat wil er blijkbaar niet in. Hij zal nog wel eens rood krijgen, dit toernooi.

Van Bommel speelde op zijn beurt een keurige wedstrijd. Vooral in de tweede helft zat hij te pas en te onpas tussen passes van Denemarken.

De rest was matig. Sneijder en Van der Vaart liepen meer elkaar in de weg dan de tegenstander, Van Persie kreeg weinig ballen en de ballen die hij kreeg, sprongen van zijn voet. Kuyt speelde nog een aardige tweede helft, vooral in verdedigend opzicht, maar in de eerste 45 minuten heeft hij werkelijk geen bal goed geraakt.

Maar wat maakt het allemaal uit!

We hebben de eerste drie punten in poule E binnen. Nog even winnen van Japan óf Kameroen en we zijn in principe door. Dan hebben we zelfs nog tijd om te kijken of Italië poulewinnaar wordt, zodat we ons daarop kunnen instellen met het oog op de volgende ronde.

Nederland - Denemarken was niet de enige matige wedstrijd van gisteren. In de poule van Oranje won Japan verrassend van Kameroen, dankzij een doelpunt van oud-VVV'er Honda. De echte spitsengoal van de middenvelder was de enige treffer van de wedstrijd.

Wereldkampioen Italië liet dure punten liggen tegen Paraguay. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Paraguay dure punten liet liggen tegen wereldkampioen Italië, want de Azzuri speelden slap. Paraguay kwam op voorsprong door een doelpunt van Alcaraz. Halverwege de tweede helft deed De Rossi wat terug voor Italië. 1-1 was de terechte uitslag.

Vanmiddag speelt Nieuw-Zeeland tegen Slowakije.

De twee zitten bij Paraguay en Italië in de poule, en niemand verwacht dat een van deze twee voetbaldwergen de poulefase overleeft. Mocht er een winnaar komen, dan staat die ploeg wel even eerste in de poule.

Later vanmiddag en vanavond staat de Poule Des Doods op het programma. Eerst treedt Ivoorkust, met Chelsea-spelers Kalou en Drogba, aan tegen Portugal. Dat Drogba speelt is nog niet zeker, maar Ivoorkust hoopt met heel het hart dat de topspits tegen de Portugezen kan aantreden.

Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië krijgt een op papier makkelijke openingswedstrijd. Weinig mensen zullen tegenstander Noord-Korea hoog hebben ingeschat. Het is pas de tweede keer dat de Aziaten deelnemen aan het WK, na de kwartfinaleplaats in 1966.

Daar gaan de weer: de prognoses

Ik krijg de smaak een beetje te pakken. Bij Nederland - Denemarken was het één doelpunt te weinig, bij Italië - Paraguay één te veel. De uitslag van Japan - Kameroen was juist, alleen de verkeerde kant op. Ik kom in ieder geval dichterbij.

Vooruit dan maar. Nieuw-Zeeland - Slowakije wordt een droge 0-0. Portugal wint met 2-1 van Ivoorkust, ook als Drogba niet meedoet. Brazilië krijgt een makkelijke avond: 3-0.

We zullen zien. Ik moet zeggen dat ik wel naar een succesje begin te hunkeren... Misschien vandaag!