WK Blog | Vandaag: Nederland - Slowakije

Een halve meter. Veel minder zal het niet geweest zijn. Een halve meter was de bal over de doellijn na het schot van Engelsman Frank Lampard. De bal schampte de lat, stuiterde op de grond, kwam wederom tegen de lat en belandde uiteindelijk in de handen van de Duitse doelman Neuer.

Op de televisiebeelden was duidelijk te zien dat de bal de doellijn ruim gepasseerd was. Toch vond de scheidsrechter dat het geen doelpunt was. Het stond op dat moment 2-1 in de door Duitsland met 4-1 gewonnen achtste finalewedstrijd.

Een behoorlijk stukje competitievervalsing.

Als het doelpunt gewoon goedgekeurd zou zijn, had het gelijk gestaan en had Engeland niet als een kip zonder kop aan hoeven vallen. Duitsland had niet twee makkelijke counterdoelpunten kunnen maken, en was niet zo makkelijk door gegaan.

Maar zo ging het niet. De goal telde niet, Engeland moest wél als een kip zonder kop aanvallen en Duitsland kon met twee simpele counters wél vrij gemakkelijk de kwartfinale bereiken.

Het zal de discussie over een eventuele toekomstige videoscheidsrechter nog meer aanwakkeren. FIFA-baas Sepp Blatter heeft al jaren weinig zin in zo'n verandering, maar hier kan hij toch bijna niet omheen. Er gaat immers veel te veel geld om in het voetbal, en de belangen zijn te groot om alles af te laten hangen van één man met een fluitje.

Goal Lampard Het afgekeurde doelpunt van Frank Lampard
Op de website van de NOS was goed te zien dat de bal de doellijn had gepasseerd.

Maar goed, wij richten ons natuurlijk op het Nederlands elftal.

Oranje speelt vanmiddag in de achtste finale tegen Slowakije. De Slowaken stuurden afgelopen week wereldkampioen Italië naar huis, en hopen (en misschien wel rekenen) op nog een stunt. Wij zullen dat echter niet zo snel laten gebeuren.

Rafael van der Vaart zal waarschijnlijk niet spelen: hij verrekte gisteren in de training een spier. Daarentegen bestaat de mogelijkheid dat niemand minder dan onze eigen Arjen Robben weer in de basis begint. De aanvaller van Rekordmeister Bayern München lijkt weer helemaal fit te zijn.

Met Robben op het veld moet Nederland toch korte metten kunnen maken met de ietwat overmoedige aspiraties van de Slowaken. Voor FC Twente-speler Miroslav Stoch moeten we wel oppassen, maar voor de rest zit er weinig echte kwaliteit in het elftal. Oranje heeft een Champions League-winnaar (Sneijder), twee -finalisten (Robben en Van Bommel) en enkele spelers uit buitenlandse top 3-teams in de basisformatie.

Conclusie: we gaan gewoon winnen.

En dat is dan een mooi bruggetje naar de prognoses. Nederland - Slowakije is namelijk niet de enige wedstrijd die vandaag gespeeld wordt. Vanavond strijden Brazilië en Chili om een plekje in de kwartfinale, waarin Nederland of Slowakije de tegenstander is.

Brazilië gaat zonder te imponeren winnen van Chili. Het wordt 2-0 in het Zuid-Amerikaanse onderonsje. Het Europese onderonsje, tussen Nederland en Slowakije, wordt wél een leuke wedstrijd. Robben speelt vanaf de eerste minuut, en Oranje speelt de Slowaken zoek. Nederland wint zeer gemakkelijk met 3-0.

Het Nederlands elftal komt dan dus tegenover Brazilië te staan in de kwartfinale. Degene die die wedstrijd gaat winnen, wordt wereldkampioen. Laten we hopen dat wij aan het langste eind trekken!

Daan

Daan Doedens

Reageren