WK Blog | Veel randzaken, veel voetbal

Zo. Dat was me het voetbalweekendje wel. En zoals zo vaak voerden niet het voetbal, maar randzaken de boventoon.

Chelsea-spits Nicolas Anelka is door de Franse voetbalbond naar huis gestuurd.

Hij zou zich beledigend hebben uitgelaten over bondscoach Raymond Domenech.

De rest van het Franse team, met daarbij ook Domenech, wil dat de bond de beslissing terugdraait. Ze hebben Anelka nodig en vinden hem niet de schuldige.

Patrice Evra ruziede op het trainingsveld, waar de selectie overigens uit protest niet trainde, nog even door met de looptrainer. Evra denkt dat hij degene is die het akkefietje naar buiten heeft gebracht.

Ook in Engeland is het hommeles. Een fan, die op zoek was naar het toilet, kwam in de catacomben zomaar in oog te staan met niemand minder dan David Beckham. De voetballer, die mede door een blessure niet deelneemt aan het WK, kon er wel om lachen, en zei dat er geen sprake was van een gevaarlijk incident.

Gelukkig werd er ook nog gevoetbald.

En omdat we natuurlijk allemaal behoorlijk vaderlandslievend zijn, beginnen we met Nederland. Een soort kopie van de eerste wedstrijd was het, de match tegen Japan. Nederland had een veldoverwicht, maar slaagde er niet in grote kansen te krijgen. Door een snoeihard schot van Wesley Sneijder kwam Oranje op een 1-0 voorsprong, die het niet meer weggaf.

Door de overwinning en de 2-1 winst van Denemarken op Kameroen is de helft van de kaarten in poule E al geschud. Oranje is al zeker van een plaats in de volgende ronde, Kameroen weet dat het uitgeschakeld is. Nederland speelt donderdagavond tegen datzelfde Kameroen, Japan heeft tegen de Denen aan een gelijkspel genoeg om door te gaan.

Ook grootheid Brazilië is al geplaatst voor de achtste finales.

De ploeg van bondscoach Dunga won vrij gemakkelijk met 3-1 van Ivoorkust, en kan niet meer ingehaald worden door meer dan één ploeg.

Regerend wereldkampioen Italië deed het iets minder goed. Na het gelijkspel tegen Paraguay in de eerste wedstrijd kwamen de Azzuri tegen voetbaldwerg Nieuw-Zeeland opnieuw niet verder dan een puntendeling. Italië moet nu winnen van Slowakije om een plaats in de volgende ronde veilig te stellen, bij een gelijkspel is de ploeg afhankelijk van de wedstrijd tegen Paraguay en Nieuw-Zeeland. Als er wordt verloren zijn de blauwen uitgeschakeld.

Na een veelbesproken voetbalweekend pakken we het toch maar weer even op: de prognoses.

Portugal krijgt vanmiddag weinig problemen met Noord-Korea: 3-0. Chili en Zwitserland houden elkaar op een doelpuntloos gelijkspel, waarna Spanje met 2-0 wint van Honduras. Daarna liggen alle kansen nog open in de poule van Spanje. Zwitserland en Chili staan op vier punten, Spanje op drie en Honduras is uitgeschakeld. Spanje moet dan de laatste wedstrijd winnen van Chili om door te gaan.

In ieder geval kunnen wij Nederlanders opgelucht ademhalen: Oranje is door, en de laatste poulewedstrijd tegen Kameroen gaat alleen nog om de groepswinst. Een puntje is daarvoor genoeg.

Reageren