WK Blog | We staan in de finale

We staan erin. Eindelijk, na 32 jaar, is het weer eens gebeurd. Het Nederlands elftal won met 3-2 van Uruguay en staat zondagavond in de finale van het WK voetbal.

Het was voor mij het mooiste WK-moment tot nu toe. Giovanni van Bronckhorst, de Feyenoorder die na dit WK zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt, speelde zijn op één na laatste wedstrijd ooit. Het werd een van de beste duels van zijn loopbaan.

'Gio' kreeg de bal in de achttiende minuut op een meter of dertig van het Uruguayaanse doel aangespeeld door Demy de Zeeuw, die in de basis stond voor de geschorste Nigel de Jong. Weinig mensen stonden vrij, en Van Bronckhorst besloot zelf maar eens een poging te wagen.

Dat bleek een goede keuze.

De linksback raakte de bal vol en keihard raasde de Jabulani richting de tweede paal. Muslera, de Uruguayaanse doelman, kon er op een centimeter niet bij, en de bal knalde via de binnenkant van de paal het net in. Het paste precies.

Jammer genoeg voor Oranje was Gio niet de enige op het veld die de bal van buiten de zestien in het doel kon werken. Kort voor rust zette Diego Forlán het op een lopen, draaide naar zijn linkerbeen en haalde verwoestend uit. Het schot leek houdbaar, maar Maarten Stekelenburg stond totaal op het verkeerde been en stompte de bal in zijn eigen bovennet.

Na rust kwam Uruguay goed uit de startblokken. Zo'n twintig minuten lang was de Zuid-Amerikaanse ploeg de bovenliggende partij. Nederland werd in de verdediging gedrukt, en Uruguay kreeg wat kleine kansjes. Stekelenburg stond nu wel goed op te letten, en echt gevaarlijk werd het nooit.

En toen lieten de Champions League-finalisten zien wat ze kunnen.

Eerst kreeg Inter-speler Wesley Sneijder de bal aangespeeld van de wederom vaak onzichtbare Robin van Persie. Geef Sneijder dit seizoen een voetbal, en hij schiet hem in het doel. Zo ook nu. Via een Uruguayaans been en weer via de binnenkant van de paal belandde de bal buiten bereik van Muslera in het net.

Nog geen vier minuten later was het weer raak. Dirk Kuyt bediende Bayern-vedette Arjen Robben met een voorzet door de lucht, waarna de spits vanuit een moeilijke hoek heel knap raak kopte. En weer, zoals ook de twee vorige treffers, ging de bal via de binnenkant van de paal.

Superlatieven schoten tekort bij de Oranjeploeg.

"Ongelooflijk, ongelooflijk", uitte Bert van Marwijk zijn gevoelens. "32 jaar geleden! Daar mogen we best trots op zijn, zo'n klein landje". Ook Dirk Kuyt vond het lastig om volzinnen te spreken. "Kippenvel", is alles wat hij zei toen hij de beelden van de uitzinnige fans zag.

Arjen Robben kon als eerste weer fatsoenlijk praten. "Vóór de wedstrijd, daar zou je eens een camera op moeten zetten. Je voelt dat we 't gaan flikken!", zei de doelpuntenmaker.

Hilarisch was ook het interview dat Jack van Gelder had met in eerste instantie alleen Nigel de Jong. De geschorste middenvelder kreeg later gezelschap van Rafael van der Vaart, en toen Wesley Sneijder ook aanschoof kon niemand meer serieus blijven. Het was prachtige televisie, zag ook NOS-verslaggever Tom Egbers, die maar niet kon geloven dat Nederland eindelijk weer eens in die WK-finale staat.

Vanavond wordt bekend wie de tegenstander van het Nederlands elftal wordt in die finale.

Duitsland treedt in de tweede halve eindstrijd aan tegen Spanje. Twee topploegen, die elkaar twee jaar geleden al tegenkwamen in de finale van het Europees Kampioenschap. Spanje zegevierde toen, maar Spanje is Spanje niet op dit WK.

Duitsland is Duitsland ook niet, maar dan in positieve zin. Onze Oosterburen spelen bij vlagen prachtig voetbal, waar normaal gesproken zakelijkheid troef is. Spanje laat alleen flarden zien van het spel waarmee ze twee jaar geleden Europees Kampioen werden.

Het zal een spannende wedstrijd worden. Nog maar twee van de tot nu toe dertien knock-outwedstrijden eindigden in een penaltyreeks, dus wat dat betreft wordt het wel weer eens tijd. Alhoewel een halve finale die op strafschoppen beslist moet worden natuurlijk niet fijn is voor de landen die er niet in spelen, maar het is wel leuk voor de neutrale toeschouwer.

Wordt het Spanje of Duitsland? En gaat Nederland de finale winnen? Laat in de comments weten wat je er van denkt! En kijk hieronder naar een hilarisch filmpje van het interview met De Jong, Van der Vaart en Sneijder.

Daan

Daan Doedens

Reageren