Woensdag | Champions League weer niet live bij NOS

Had u ook gehoopt dat u vanavond wel kon genieten van een live-wedstrijd in de achtste finale van de Champions League? Helaas: net als gisteren zendt de NOS weer geen voetbalwedstrijd rechtstreeks uit, omdat de omroep de rechten op deze wedstrijd niet heeft.

Ook vanavond geeft de NOS alleen de samenvatting weer van de gespeelde returnwedstrijden in de achtste finale van de Champions League, FC Barcelona - Bayern Leverkussen en Apoel - FC-Olympique Lyon.

Contract
Een woordvoerster van de NOS legt uit: "De NOS heeft drie jaar geleden een contract met de UEFA afgesloten waarbij we de rechten verkregen voor vier live-wedstrijden in de achtste finale van de Champions League. De UEFA heeft dit jaar echter het toernooischema veranderd: in plaats van vier speelavonden zijn er nu acht speelavonden. Maar wij hebben nog altijd de rechten op slechts vier wedstrijden..."

Betaalkanaal
"De UEFA biedt die vier andere returns aan partijen aan die bij de contractbesprekingen achter het net visten, dat zijn voornamelijk zenders die achter een decoder zitten: betaalkanalen. Zo zorgt de UEFA weer voor extra inkomsten."

Resultaten
De NOS mag overigens wel zelf kiezen welke wedstrijden de zender rechtstreeks laat zien. "Het uitgangspunt in de returnfase zijn de resultaten in de eerste wedstrijd. In eerste instantie hadden we bijvoorbeeld zowel de heen- als de returnwedstrijd van Milan - Arsenal besteld. Maar toen Milan thuis met 4-0 had gewonnen, was de spanning er wel een beetje af. Daarom hebben we gekozen voor een andere spannendere wedstrijd." Die worden volgende week live uitgezonden: Bayern München-FC Basel (dinsdag) en Chelsea-Napoli (woensdag).

Goed nieuws
Er is gelukkig ook goed nieuws: "Volgend seizoen gaat ons nieuwe contract voor de Champions League in, en dan speelt dit probleem niet meer. Dus in 2013 hebben we gewoon elke speelronde in de achtste finale een live-wedstrijd én kunnen we de voorrondes uitzenden."

Wat wel te zien is
In plaats van live topvoetbal is vanavond te zien op Nederland 3: Xander de Buisonjé in Studio 9 (20.25) en Ruben Nicolai met de grappige muziekquiz Doe Maar Normaal (21.25). Daarna spreekt Manuel Venderbosch met jongeren die ineens de verantwoording krijgen voor de opvoeding van hun jongere broertje of zusje (in Jong, om 21.55)

En voetbal dan?
Toine van Peperstraten presenteert dan eindelijk vanaf 22.43 uur de samenvattingen van beide voetbalwedstrijden: FC Barcelona-Bayern Leverkussen (commentaar: Philip Kooke) en Apoel FC-Olympique Lyon (commentaar: Arno Vermeulen).

Reageren