Wraak en liefde in Het Imperium

Het Imperium is een miniserie over wraak en liefde in de muziekwereld. Kindster Menzo wil zijn oude platenbaas Bart kapotmaken. Dat klinkt veelbelovend.

Het verhaal achter Het imperium begint in 2007, wanneer de 16-jarige Lucio Messercola (nu 22) een serie wil maken over een slechterik. ,,Ik was fan van soaps als GTST en Goudkust. Het leek me geweldig om zelf een soapachtig drama te maken. En een slechterik mag daarin natuurlijk niet ontbreken.”

Meedogenloos

Het eerste personage dat ontstond was dan ook Bart Vreeman (Filip Bolluyt), een meedogenloze platenbaas in deze serie over de muziekindustrie. Maar een slechterik is niets zonder een held. En zo was ook Menzo geboren, de hoofdpersoon in Het Imperium. Hij scoorde als kind een grote hit, maar aan die tijd bewaart hij slechte herinneringen. Menzo woonde daarna in Brazilië en is teruggekeerd naar Nederland om platenbaas Bart, die hem zijn jeugd ontnam, een lesje te leren. Maar Menzo is niet Barts enige slachtoffer. Ook zijn vrouw Louise (Carolien van den Berg) lijdt onder de affaires van haar man en grijpt steeds vaker naar de fles.  

Hard werken

De jonge producent Lucio heeft veel gevestigde namen weten te strikken. Carolien wist niet wat haar overkwam toen ze Lucio aan de telefoon kreeg. ,,Hij zei: ik ga een serie maken en wil dat u daarin een rol gaat spelen. Hij had nog geen ervaring, werkte in de horeca, maar door zijn enthousiasme en gedrevenheid kon ik gewoon niet om hem heen. Lucio maakt zijn droom waar. Binnen drie jaar heeft hij geleerd tv te maken.”

Menzo

Meer acteurs werden overdonderd door het enthousiasme van de producent. Filip Bolluyt is geïntrigeerd door zijn werkwijze. ,,Ik had eerst wel mijn bedenkingen, maar hij kreeg uiteindelijk wel de goede mensen bij elkaar.” Naar een geschikte acteur voor de rol van Menzo hoefde Lucio niet lang te zoeken. ,,Wesley Mutsaars ken ik al van kleins af aan. Hij is als een soort broer voor me. Ik wist meteen dat hij de ideale Menzo zou zijn. Daarnaast is hij ook een jong talent dat nog niet is ontdekt. Dus dit was voor mij de uitgelezen kans om jong talent een podium te bieden.”

Warm bad

Het was voor de acteurs wel hard werken. Twee jaar lang hebben ze vooral in het weekend gedraaid, maar amateuristisch was het allerminst. Carolien stond ervan te kijken: ,,Werkelijk alles was geregeld; van de lunch tot en met de prachtige opname locatie.” Marlous Dirks (Alyda in de serie) is ook louter positief. ,,Ik had meteen een goed gevoel bij Lucio. Hij heeft alles zelf gedaan en bekostigd. En er hing een goede sfeer. De opnames voelden als een warm bad.” 

Goed bedoelde adviezen

Acteurs als Carolien en Filip, die veel ervaring hebben in de tv-wereld, hadden er dan ook geen problemen mee om adviezen van de jonge producer aan te nemen. ,,Ik weet niet waarom, maar je neemt vrij snel dingen van hem aan,” vertelt Carolien. Daarnaast is Lucio ook leergierig. Filip: ,,Hij weet ook zelf dat hij nog veel moet leren. Ik was af en toe een soort vaderfiguur voor hem; hij wilde dolgraag adviezen van me hebben. Hij legt zijn oor goed te luister. Alle informatie die wij hem geven, neemt hij op als een spons.” Lucio zegt dat hij veel heeft gehad aan die input en feedback. ,, Het is dan ook echt ons ding geworden. De serie is daardoor van ons allemaal, van de hele Imperium-familie.” 

 

Reageren