X-factor's nummer 2: Rachel

De finale van X-factor: een avond vol spanning en emotie. Vooral Rachel had het zaterdagavond even zwaar. Maar de jury was zeer tevreden: "Je hebt zoveel moed, je werkt hard en je wilt het iedere keer beter doen." Ondanks deze keiharde inzet werd niet Rachel, maar Lisa de winnares van X-factor 2009. Televizier.nl sprak met Rachel na de uitslag.

Hoe gaat het nu met je?

"Ik ben volgens mij het minst aangeslagen. Natuurlijk wilde ik heel graag winnen, daar ging ik voor, maar ik heb altijd al gedacht dat Lisa de winnares zou worden. Ik hoopte in de laatste ronde nog even in de bocht in te halen, maar het werd me wel heel moeilijk gemaakt. Lisa heeft Hallelujah gewoon heel goed gezongen."

Jij zong het nummer What hurts the most wat jouw single had moeten worden. Koos je bewust voor een cover?

"Ja. We hadden maar weinig tijd om een liedje te zoeken. Een nummer schrijven is dan lastig; niet iedereen onder ons schrijft ook, alleen ik. Dan wordt het moeilijk. We wilden geen 'one day fly-nummer', dus toen hebben we gekozen voor een goede cover."

Je schrijft zelf liedjes samen met Oscar Holleman, maar je hebt niet voor zo'n nummer gekozen?

"Er lag wel een nummer klaar dat ik heel graag wilde zingen, maar dat was niet eerlijk geweest tegenover Lisa en Jamal. Het liedje had mooi bij de show gepast, maar daar ging het gewoon allemaal te snel voor. Maar dat liedje komt zeker op een album."

Je zong opnieuw het liedje van Whitney Houston (I will always love you) waarbij je het even moeilijk kreeg...

"Ja, en dan ga ik huilen. Erg leuk van mezelf. Net voor de uithaal zag ik mijn familie en toen voelde ik dat ik emotioneel werd. Ik mocht zelf aangeven wanneer ik klaar was voor de uithaal, maar ik huilde al. Ik kon wel wachten tot die tranen weg waren, maar ik moest toch door. Je moet dan echt even vechten, want je moet het wel helder zingen. De emotie komt ook door de vermoeidheid en het gemis van je familie en vrienden. En ik ben zo blij met hoe zij mij hebben gesteund."

Jij en Lisa wilden graag samen de finale halen, en daar stonden jullie dan...

"Dat was helemaal te gek. De jury wilde ons ook graag samen in de finale zien."

Wat is het verschil tussen jullie?

"Lisa is heel stabiel. Ze heeft een hele warme sound en is gewoon een té gek wijf. Ik ben meer van het dansen en doen, zij houdt het stabiel. Ik heb een risico genomen en misschien word ik daarvoor wel gestraft."

Heb je het gevoel dat je door X-Factor verder zal komen?

"Dat weet ik niet, maar ik geef zeker niet op. Ik heb de stap gezet om aan dit programma mee te doen en ik heb de finale gehaald."

Het voelt niet alsof je hebt gefaald?

"Nee. Het moment van falen zou voor de liveshows zijn geweest. Ik dacht als ik hier uitval, dan faal ik voor mezelf. Toen ik in de liveshows kwam, wilde ik ook echt de finale halen. Daar heb ik toen mijn zinnen op gezet. Maar dat ik van Lisa zou winnen, dat dacht ik niet."

Ging je ook met die instelling de finale in?

"Ik ging wel de finale in met de gedachte: 'de wedstrijd is nog niet afgelopen'. Maar ik dacht ook dat Jamal heel hoog zou eindigen. Ik vind hem geweldig! Ik dacht nog; straks blijven wij achter en wint hij. Je weet het gewoon echt niet. De uitslag is wel op deze manier voorspeld, maar het had ook heel onvoorspelbaar kunnen zijn."

Je hebt een aantal drukke weken achter de rug, dat valt nu allemaal weg. Wat ga je eerst doen?

"Eerst lekker slapen. Dinsdag heb ik een gesprek met een platenmaatschappij. Er volgen nog wat momenten met de pers, maar hoe dat allemaal gaat, krijg ik nog te horen."

Extra
Wil je terugzien hoe Rachel haar finalenummer zong?
Bekijk hieronder het filmpje!


- Lees ook Lisa (21) wint X-factor! >>
- Hier lees je alles over X-factor >>

Reageer!
Had Rachel volgens jou moeten winnen?

Reageren