X-Factor Analyse

En toen waren er nog maar vijf. Na de zesde liveshow van X-Factor zijn er nog maar vijf kandidaten in de race om het programma te winnen. Wat is er in de afgelopen weken allemaal gebeurd, wie zijn er naar huis en, nog belangrijker, wie mochten er blijven? Televizier-verslaggever Laura Vervaart analyseert met kritische blik de resultaten van de afgelopen liveshows.

De grootste verrassing van X-Factor kwam eigenlijk afgelopen vrijdag tijdens de liveshows. Sumera is in anderhalf uur van favoriet gedegradeerd naar afvaller van de week. Dat is opvallend, want zangtechnisch was de bruinharige een van de betere kandidaten.

Sumera exit
In een herkansing, samen met Kelvin, besloten de twee mannelijke juryleden dat Sumera naar huis moest. Opmerkelijk, want de herkansing van Sumera was muzikaal gezien beter dan die van Kelvin, die vooral rondjes door het publiek rende terwijl hij de tekst van 'Ain't got no/I got life' eruit wierp.

Wat heeft Sumera nu eigenlijk de nek gekost? Het lijkt haar houding te zijn. Gordon had het tijdens de liveshows over een goede artieste met een arrogante blik aan het einde van ieder liedje. Is die blik genoeg geweest om toute Nederland te laten besluiten om niet meer op haar te stemmen? Kwam het door het commentaar? Of doordat hij bij de - bijna volledig vals gezongen - uitvoering van zijn eigen BadBoyz op de jurytafel ging staan dansen? We zullen het wel nooit weten.

X_Factor_Sumera

Verleden in de muziek
Gelukkig voor iemand als Sumera hoeft haar uitschakeling geen einde van haar carrière te betekenen. Zo bleek afgelopen week al aan de hand van wat Youtube-filmpjes dat de 25-jarige in 2009 al een demo (I am) opnam. Daarbij heeft ze eerder zelf een cover opgenomen van Wicker Chair (Kings of Leon) en daarvan een video op het internet gepost. Nóg eerder zong ze voor het Duitse electronicaduo Attic Tree al een nummer in. Ze heeft links en rechts dus al wat kleine dingetjes gedaan, die ze nu hoogstwaarschijnlijk beter uit kan bouwen.

X_Factor_Jaap

Overblijvers
Interessanter is het om te kijken naar de mensen die nog wel in de race zijn. Zo is Jaap zonder kleerscheuren door de hele serie gelopen. Zou het sms'je dat hij van Marco Borsato kreeg (en de tweets van Borsato) hem een beetje helpen? Iedere keer als Jaap ergens in de media verschijnt, wordt daar de nadruk op gelegd.

Ook Dony is nog steeds in de race. Hij haalt iedere keer aan dat hij pas zijn ouders weer kan zien op het moment dat hij in de halve finale staat (wat tot vorige week de finale is). Een schattige jongen, ver weg van van zijn familie, die zijn familie alleen weer te zien krijgt als hij het in ieder geval tot de vierde plaats schopt: dat wekt natuurlijk empathie op.

Dan zijn er nog Maaike en de BadBoyz. Gordon is groot fan van de laatstgenoemde mannen, het zijn dan ook de enigen van zijn categorie 'groepen' die nog in de race zijn.

BadBoyz BadBoyz.

Terecht? Ze zingen vaak niet zuiver en hun beider stemmen zijn niet bijzonder. Aan de andere kant zijn ze bepaald niet onknap en zetten ze iedere keer een flinke show neer, die hun gebrek aan zangkwaliteiten lijkt te compenseren. Is die combinatie een X-Factor? Of gewoon een zoveelste eendagsvlieg die een hype kan veroorzaken, een korte tijd de kassa's kan laten rinkelen en meer niet? De tijd zal het leren.

Ook Maaike, die maar op het niveau Hollandse Meid blijft steken, overleeft week na week. Ze is de afgelopen weken verguisd door de jury. Is zo'n afwijzing genoeg om haar in een slachtofferrol te drukken en op die manier genoeg stemmen binnen te halen?

Aan de andere kant kreeg ze afgelopen zaterdag voor het eerst positief commentaar. Is het nu volgende week ook afgelopen met haar?

Bijna-halvefinales
X-Factor duurt nog maar een paar weken, dan is de winnaar van deze serie bekend. Wat nu in ieder geval al bekend is, is dat afvaller Sumera zeer binnenkort getekend gaat worden door een platenmaatschappij, getuige de uitspraak van coach Stacey Rookhuizen tijdens de uitslag van de show van afgelopen vrijdag.

Reageren