X-Factor: de jongens en 26+

X-Factor heeft inmiddels het kaf van het koren gescheiden. Nu wordt het programma écht interessant, want we zijn op weg naar de live shows. Daarin gaan de laatste twaalf kandidaten in vier verschillende categorieën voor een live publiek bewijzen dat zij het verdienen om de nieuwe ster van Nederland te worden. Tot die tijd heeft de vierkoppige jury (Eric van Tijn, Stacey Rookhuizen, Angela Groothuizen en Gordon) de regie nog in handen. Voor Televizier schrijft Laura Vervaart over de aanloop naar dé finale, en beoordeelt op haar eigen manier de talenten in het programma.

Afgelopen vrijdag werd het tweede deel van het X-Factor 'familieconcert' uitgezonden, waarin de jongens tot 25 jaar en de 26-plussers de hoofdrol speelden.

Vorige week waren de andere twee categorieën aan de beurt, de meisjes en de groepen. Bij zowel de jongens als de groep iets ouderen waren er nog zeven kandidaten die terug gebracht moesten worden tot vijf per categorie.

26+
De categorie 26+ was vorig jaar de grote winnaar bij de show, die zowel de eerste als de tweede plek opeiste (Lisa en Rachel) en ook dit jaar zit er groot talent tussen de overgebleven mensen.

Het grote verschil met de andere groepen is dat de deelnemers hier over het algemeen al wat langer zingen, vaker op en podium hebben gestaan en, het klinkt eigenlijk een beetje te makkelijk, gewoon een stuk beter weten wie ze zijn en wat ze doen dan hun 18-jarige concurrenten. Het zorgt er in ieder geval voor dat ze iets makkelijker het podium opstappen en 'hun ding doen'.

Indonesische Dick Trom
Grote belofte, al vanaf de eerste uitzending, is Dony, een rond mannetje dat pas zes maanden geleden vanuit Indonesië naar Nederland is gekomen.

X_Factor_Donnie
Van zijn looks hoeft hij het absoluut niet te hebben, maar wat is die jongen een óngelooflijke entertainer. Hij weet precies hoe je in drie seconden een complete zaal moet inpakken. Dat gecombineerd met een fantastische stem en er ontstaat voor X-Factor een winformule.

Het oogt ontspannen en natuurlijk wat hij doet, ook al staat hij openlijk op het podium te flirten met het veel jongere jurylid Stacey. Donnie gaat het in het programma nog heel vers schoppen. Of het een potentiële winnaar is, betwijfel ik nog een beetje, omdat de kans bestaat dat het publiek, dat uiteindelijk gaat bepalen wie er wint, genoeg gaat krijgen van zijn 'act'.

Rasperig en authentiek
Een andere kandidate met heel veel potentie is Janna. Tenminste, als ze haar slechte gewoontes (roken en zo nu en dan een jointje) heel snel gaat afleren. Nu al is te merken dat ze hiermee schade aan haar stem toebrengt, wat zonde is.

X_Factor_Janna

Ze klinkt een beetje rasperig en rauw, wat ontzettend mooi is, maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat ze de hogere noten (terwijl de noten die ze zong niet eens zo heel erg hoog waren) niet meer haalt.

Aan de andere kant is het wel een rasartieste die al heel lang aan de weg timmert, maar het tot nu toe niet heeft gered. Ze is absoluut authentiek, en daarmee geloofwaardiger dan een aantal anderen, en lijkt gemaakt voor blues. Als ze het programma niet wint, staat er hopelijk ergens een platenbaas klaar voor haar om alsnog een plaat met haar op te nemen.

De jongens
De jonge jongens zijn vergelijkbaar met de jonge meisjes. De leeftijden lopen uiteen van 15 (Dion) tot 25 en alles wat daar zo ongeveer tussen zit. Het zijn stuk voor stuk knappe koppies met tomeloze energie. Qua genres en stemmen loopt het nog wel redelijk uiteen.

X_Factor_Dion
De meest opvallende kandidaat tot nu toe is de 15-jarige Dion, die als slungelige en pukkelige puber de eerste auditieruimte binnen kwam. De jury keek sceptisch, totdat hij zijn mond opentrok. Hij kan zingen, en hóe. Aan de andere kant blijft het een vijftienjarige slungelige puber en de vraag is of hij het dan ook tot het allerlaatste moment gaat redden.

Bridge over Troubled Water
Iemand die nog voor grote verrassingen kan gaan zorgen is Robin, die tijdens het familieconcert Bridge over Troubled Water van Simon en Garfunkel zong. Dat is geen gemakkelijk nummer. Het is redelijk hoog en de begeleiding bestaat enkel uit piano. Daardoor moet je als zanger extra hard werken, omdat je niet kunt terugvallen op het geweld vanuit een band.

X_Factor_Robin
Verder zat hij tijdens het optreden op een kruk met alleen een spotje op zich gericht. De complete aandacht ging dus enkel naar hem, en hij moest met enkel zijn stem en uitstraling het complete publiek inpakken. Maar hij kon het. De opbouw in het nummer was perfect.

Verdeling juryleden
Verder werd bekend gemaakt welke categorie de vier juryleden gaan begeleiden, wat volgende week gaat beginnen met de juryvisits. In deze ronde gaan de overgebleven kandidaten bij 'hun' jurylid op visite om daar nog meer begeleiding te krijgen en zullen er wederom mensen afvallen.

Gordon krijgt de groepen, Angela Groothuizen mag zich over de jongens ontfermen, Stacey Rookhuizen gaat zich bezighouden met de jongens en Erik van Tijn krijgt de groep 26+ onder zijn hoede. Ze waren allen redelijk blij met de toebedeelde categorie en gaan er uiteraard vanuit dat ze gaan winnen. De tijd zal het leren.

Reageren