X-Factor: de laatste jongens en 26+ers

X-Factor heeft inmiddels het kaf van het koren gescheiden. Nu wordt het programma écht interessant, want we zijn op weg naar de liveshows. Daarin gaan de laatste twaalf kandidaten in vier verschillende categorieën voor een live publiek bewijzen dat zij het verdienen om de nieuwe ster van Nederland te worden. Tot die tijd heeft de vierkoppige jury (Eric van Tijn, Stacey Rookhuizen, Angela Groothuizen en Gordon) de regie nog in handen. Voor Televizier schrijft Laura Vervaart over de aanloop naar dé finale, en beoordeelt op haar eigen manier de talenten in het programma.

In de uitzending van afgelopen vrijdag draaide alles om de allerlaatste tickets voor de liveshows, die op 9 april beginnen.

Voor de juryleden was het de allerlaatste kans om hun groep bij te schaven. Ttijdens verschillende oefeningen en gesprekken moesten ze dan ook uitvogelen met welke drie kandidaten ze de grootste overwinningskans zouden hebben. Vanaf de eerste liveshow ligt het lot van alle kandidaten in handen van het Nederlandse publiek.

26+ bij Erik
Erik van Tijn is de begeleider van de groep 26+ en hij heeft gedurende zijn twee dagen begeleiding vooral getraind op authenticiteit, een van de belangrijkste dingen binnen de popmuziek. Een artiest moet geloofwaardig zijn, iets unieks hebben. Hij kreeg daarbij hulp van choreograaf Dan Karaty, die de overgebleven vijf heeft getest op geloofwaardigheid.

Anders dan verwacht
Daarbij werd deze groep ook getest op improvisatievermogen door ze al op de eerste avond het nummer 'Wonderful World' te laten zingen (voor het eerst opgenomen door Louis Armstrong) met een volledig nieuwe begeleiding. Dat was even schrikken voor de deelnemers en een aantal kregen het dan ook niet meer voor elkaar om er een goed lopend liedje van te maken.

X_Factor_Doni
De Indonesische Dony was de beste van de avond en kreeg meteen zijn ticket voor de liveshows. De andere twee plaatsen zijn aan Janna en Sarina gegeven. Opvallend is dat bij beide dames een spoortje van onzekerheid te vinden is.

X_Factor_Sabrina
Bij Sarina (foto boven) is deze openlijk: ze geeft het zelf toe. Bij Janna moet je iets beter kijken, maar ze zit tijdens haar optredens constant aan haar kleren te plukken.

X_Factor_Janna_2
Technisch gezien waren ze de beste zangeressen van de groep van vijf en het is dan ook volledig terecht dat ze door zijn.

Op bezoek bij Angela
De jongens tot 25 jaar mochten op audiëntie bij Angela Groothuizen, die ze gedurende twee dagen begeleiding heeft gegeven. Dat deed ze met hulp van componist en producer John Ewbank, een van de groten van Nederland. Uiteindelijk heeft ze besloten om met Mathijs, Kelvin en Jaap naar de liveshows te gaan.

Een echte artiest?
Vooral Kelvin lijkt een nogal voor de hand liggende keuze, omdat hij een goede stem heeft en er gewoon leuk uitziet.

X_Factor_Kelvin
Hij wordt door Angela geroemd door zijn authenticiteit en inlevingsvermogen. Maar er moet me toch iets van het hart. Tijdens zijn performance van 'Laat me' (van Ramses Shaffy) kon Angela een oude man zien, in plaats van een 20-jarig jongetje. Toch is dat ook het grote probleem van Kelvin.

Hij heeft er voor gekozen om een andere begeleiding te hebben, waardoor het een andere versie lijkt te zijn. Toch zijn de noten en de uithaaltjes die hij heeft gedaan een exacte kopie van de opname van Shaffy. Het lijkt of hij het gevoel kopieert van een andere artiest. Ook in eerdere rondes viel het me al op dat er in zijn optredens een hele strakke regie zit. Ieder stapje, nootje, handgebaartje en wimperknippertje lijkt ingestudeerd. Het is in die zin meer een goede acteur die zichzelf goed kan regisseren. Maar een popartiest? De inmiddels afgevallen Robin is misschien technisch niet zo goed, maar kwam in ieder geval echter over.

X_Factor_Mathijs
Over Mathijs (foto boven) en Jaap (foto onder) kan ik eigenlijk kort zijn: ze zingen goed, hebben allebei zo hun plus- en minpunten maar missen volgens mij allebei échte x-factor. Dat wil echter niet zeggen dat dat niet nog kan komen tijdens de liveshows.

X_Factor_Jaap
Het is nu aan het Nederlands publiek om te bepalen wie de x-factor heeft en naar huis gaat met het platencontract. De juryleden hebben alles gedaan om de besten in hun groep te plaatsen.

Reageren