X-Factor: dit was de finale

Voorafgaand aan de uitzending hangt in studio 22 een gespannen sfeer. Het publiek kan duidelijk niet wachten tot het spektakel losbarst. Eén ding is wel duidelijk als finalisten Jamal, Rachel en Lisa onder luid gejoel het podium betreden en ieder hun eerste auditieliedje zingen: de finale van X-Factor wordt een strijd der titanen.

En dat is het ook. Met de eerste drie optredens van de X-Factor-finalisten gaat het dak eraf. Toch moet na de vertolking van het liedje van de kijkers één kandidaat afvallen. Jamal, de laatste jongen in de race, legt het ondanks een geweldige versie van Michael Jacksons Billy Jean af tegen het vocale geweld van Rachel (One night only van Jennifer Hudson) en Lisa (I’m outta love van Anastacia).

Single
En toen waren er nog twee... Na de pauze (X-Factor werd zoals altijd onderbroken door een aflevering van De TV Kantine) mogen Rachel en Lisa met hun eigen single optreden. Wrang detail: alleen de single van de uiteindelijke winnares zal meteen worden uitgebracht.

Vechtlust
Misschien dat de dames daarom wel alles geven tijdens hun laatste optreden in X-Factor. Rachel bijt het spits af met haar versie van de ballad What hurts the most (zie onderstaande video). De jury is unaniem vol lof. Eric: "Ik bewonder je vechtlust; dat is knap en aantrekkelijk om te zien. Je kunt de spanning wel een beetje horen in je stem, maar ik vind dat je het fantastisch hebt gedaan."

Emotie
Daarna mag Lisa haar versie van Hallelujah ten gehore brengen. Al halverwege het liedje staat de hele zaal op om haar steun te betuigen, wat Lisa zichtbaar iets doet. Die emotie blijft ook niet door de jury onopgemerkt. "Ik zag net de muur die je altijd om je heen hebt naar beneden komen", aldus Angela. "Je kunt het, meid. Je bent geweldig!"

Contract
Ook Stacey is enthousiast. "Hallelujah! Wat heb je dit mooi gedaan. Het is maar goed dat je de afgelopen week hebt geoefend met het uitdelen van handtekeningen, want die kun je straks mooi onder je contract gaan zetten."

Spanning
Na de laatste reclameonderbreking is het tijd voor waar iedereen de hele avond op heeft gewacht: de bekendmaking van de winnares van X-Factor 2009. Presentatoren Wendy van Dijk en Martijn Krabbé houden het publiek en de kijkers thuis, maar vooral Rachel en Lisa, deze keer gelukkig niet al te lang in spanning. Wendy maakt de winnares bekend. "Diegene die haar handtekening onder het felbegeerde platencontract mag zetten, is... Lisa!"

Sprakeloos
De winnares slaat even de handen voor het gezicht voor ze wordt doodgeknuffeld door Rachel en de eerdere afvallers van X-Factor. Het duurt dan ook even voor Wendy en Martijn de X-Factor trofee aan een verbouwereerde Lisa kunnen overhandigen. Ze is sprakeloos. "Ik wil iedereen bedankt voor de steun," zegt ze uiteindelijk. "Mijn familie, vrienden, de jury, de andere kandidaten, iedereen!"

Confetti
Daarna mag Lisa, bedolven onder snippers confetti en met de andere kandidaten achter zich, nog een keer Hallelujah zingen en zo deze editie van X-Factor afsluiten. Maar de bijzondere sfeer in de zaal blijft nog lang hangen. Als na het einde Lisa en de anderen van het podium zijn verdwenen en de studio langzaam leegloopt, blijven twee meisjes nog even zitten. "Wow", verzucht de ene vol bewondering tegen haar vriendin. "Kon ik maar zo goed zingen als zij..."

Extra:

De single van Rachel: What hurts the most

De winnende single van Lisa: Hallelujah

--> Lees ook het interview met verliezend finalist Rachel.
--> De single van Lisa is vanaf nu te downloaden op de officiële site van X-factor!
--> Lees ook: Lisa (21) wint X-Factor.
--> Meer artikelen over X-Factor vind je op de X-Factor Populaire TV-pagina.
--> Praat ook na over de X-Factor finale!
--> Hieronder vind je een gallery met foto's van de finale. Klik op de thumbnail en de galerij opent zich vanzelf. Copyright: Hardcom Alkmaar Fotografie.

Reageren