X-Factor liveshow-recap

Vrijdagavond is het al weer tijd voor de derde liveshow van talentenjacht X-Factor. Vorige week was Televizier bij de tweede uitzending en zo getuige van het vertrek van boyband 4Granted. Televiziers Justin Leppers geeft, om in de stemming te komen voor de derde liveshow, een impressie van die avond!

De tribune van studio 22 in Hilversum - de grootste tv-studio van Europa - loopt langzamerhand vol met enthousiast X-Factor-publiek.

De opnameleider spreekt de toegestroomde fans opzwepend toe en maakt hen alvast lekker voor de op handen zijnde uitzending. 'De cameraman is jarig: zing mee!' - en meer van dat soort werk.

Het begin...
Vijf minuten voordat X-Factor live de lucht in gaat, begint het aftellen. De spanning stijgt wanneer de lichten worden gedempt en een luide bas als een rappe hartslag door de studio bonkt. De harten van de kandidaten backstage zullen ongetwijfeld net zo hard mee bonken.

Dan is het zover. Het kenmerkende X-Factor-muziekje schalt door de studio en Martijn Krabbé en Wendy van Dijk betreden het podium. Maar meer nog dan voor hen, is er aandacht is er voor de opnameleider, die het publiek met zijn opgerolde stapel A4-tjes geoefend aandrijft: klappen, klappen, klappen! Wie dacht dat het publiek bij een uitzending spontaan zo lang en hard klapt, heeft het mis. Er is één man die bij honderden mensen de handen op elkaar drijft. En dat is maar goed ook, want er wordt een spektakel opgenomen.

Diva's in de dop
Het thema van de tweede liveshow is 'diva'. Als dat maar goedkomt.

VR-Tv12-X Factor 2©Reporters

Kandidaat Jaap trapt de avond af met Simply The Best van Tina Turner. Hij krijgt enkel lovend commentaar. De jury voorspelt unaniem een finaleplek. En dat terwijl zijn concurrenten nog hun optreden moeten maken!

Altijd kans op prijzen
Over naar de reclame. Terwijl u thuis het geluid zachter zet, drinken uit de koelkast pakt en een zak chips opentrekt, wordt in de studio een superdeluxe X-Factor-sleutelhanger weggegeven aan de meest creatieve persoon in het publiek. Het blijkt dat niet alleen de kandidaten van X-Factor, maar ook het publiek over zangtalent beschikken. (In de twee volgende reclameblokken maakt het publiek overigens kans op een halve kilo Stimorol-kauwgom.)

Terwijl het publiek strijdt om de prijzen, wordt Gordons make-up bijgewerkt en het haar van Angela Groothuizen secuur gestyled. Een wolk haarspray moet het in model houden. Als u dacht dat juryleden bij een liveshow tijdens de reclame wat voor zich uit zitten te staren: u heeft het mis.

Vette vingers
We zijn weer live. Terwijl Maaikes act wordt aangekondigd, tillen zes mannen een piano op het podium en poetsen haastig de vette vingerafdrukken van de vleugel. Wat daarna volgt, was ook al op tv te zien. Maaike levert een goede prestatie, al past het liedje (Bad Romance van Lady Gaga) niet goed bij haar persoonlijkheid en is niemand te spreken over haar oogverblindende glitterlegging.

X_Factor_Donnie

Dony wordt als een megaster ontvangen. Tijdens zijn act weet hij - bijna - jurylid Stacey Rookhuizen te versieren, maar zij vindt zijn nummer (Saving All My Love For You) een waar 'zeiknummer'. Angela vindt dat Dony goed is in zeiknummers, en Gordon merkt op dat zijn kleding daar niet aan bijdraagt: "Je ziet eruit als een mix tussen Dushi en André Hazes". De toon is gezet.

Daniëlles uitvoering van Beautiful komt niet over bij de jury. Ze moet beter leren omgaan met de camera en het publiek proberen te ontroeren, wordt opgemerkt.

Conditie
Sumera moest in korte tijd flink aan haar conditie werken om Beyoncé's Crazy In Love bij te houden, maar het optreden gaat haar goed af.

Kelvin zucht vanachter zijn piano, en leeft op bij het horen van het eerste gejuich vanuit het publiek. Hij levert een topprestatie en krijgt een staande ovatie van het publiek.

X_Factor_Kelvin

Geschoten hert
Ook Sarina's act (Hurt van Christina Aguilera) komt goed aan bij het publiek, waar wordt opgemerkt dat mensen kippenvel hebben. Bij Gordon maakt haar optreden echter niets los, en het publiek protesteert bij zijn commentaar dat Sarina op het podium stond als een geschoten hert.

Matthijs leverde een goede rockversie van Waiting For Tonight (Jennifer Lopez), maar het publiek reageerde verbaasd op zijn mannenlaarzen: "Dat kan toch niet...". En zo is er altijd wat, in Studio 22.

Bange jongetjes
De meeste kritiek kregen BadBoyz en 4Granted, de groepen van Gordon. Het jurylid heeft het zwaar: twee weken geleden moest de meidengroep Fierce de competitie verlaten en in de tweede liveshow, zo zag Televizier, valt het doek voor 4Granted. "Nederland is zó toe aan een boyband", zei jurylid Angela Groothuizen nog. Stemmend Nederland besloot anders.

4Granted 4Granted.

De vermoeide heren kunnen zich moeilijk vinden in het jurycommentaar, vertellen ze na afloop van de uitzending. Onder meer Stacey vond dat ze overkwamen als vier individuele bange jongetjes. "Dat sloeg nergens op", weert Berndt kort terug. Eric van Tijn liet zich van zijn snoeiharde kant zien. "Dit is verkrachting van de bovenste plank", zei het jurylid over hun uitvoering van Ain't Nobody.

4Granted blikt terug
"We hebben alles gegeven vanavond", vertelt de neergeslagen boyband eensgezind. "De vorige uitzending wilde ik maar één keer terugzien, dat was genoeg", grinnikt Tom. "Maar ik ga deze uitzending nog vaak terugkijken. Ik denk dat dit optreden gewoon mooi was. We gaan met opgeheven hoofd naar huis."

Maar bij huis bleef het niet. De jongens zijn de afgelopen week onder meer langs geweest bij Carlo en Irene, Giel Beelen en TMF. "We hebben een mooie tijd gehad, fotoshoots, optredens voor een enorm publiek. Een mooie portfolio", zegt Milo.

Wat de heren van 4Granted betreft blijft het niet bij een mooie herinnering. Staat 4Granted in de toekomst in het voorprogramma van Gordon's De Toppers? "Nu je het zegt... Gordon!" roept Milo gekscherend uit. "We blijven zeker contact met hem houden."

Hun eigen favoriet in de competitie is Jaap: "Hij is heel goed, zingt heel mooi en het meest aanwezig. Jaap heeft een heel fijne rust over zich."

De BadBoyz zijn overwhelmed
Backstage spreken we ook de BadBoyz, die als laatste groep overblijven in de afvalrace. Het verlies van 4Granted kwam hard aan. "We zijn een beetje overwhelmed. We zijn nu de laatste groep", vertelt J-Me. Boy vult aan: "Het gaat heel snel met de groepen. Dat hadden we niet verwacht."

BadBoyz BadBoyz.

Het BadBoyz-duo kreeg flinke kritiek te verduren op hun eigen optreden. De vertrouwde BadBoyz-stijl miste en de keuze om Boy - niet de beste zanger van de twee - het nummer te laten starten, viel verkeerd uit. J-Me: "Ik heb de vorige nummers ingestart en ik vond het tijd voor een verandering. We zijn een duo, dus evenveel waard."

Tien keer zo hard
De twee nemen het commentaar wel positief op: "We nemen de kritiek van de jury over en gaat het de volgende keer anders aanpakken", vertelt J-Me. "Ik denk dat ik de track ga openen. We gaan de rolverdeling rechttrekken. We zijn blij dat we door zijn en volgende week de kans krijgen om het tien keer zo hard te doen."

Reageren