X-Factor versus Popstars

Het is hommeles tussen de jury van X-Factor (RTL 4) en Popstars (SBS 6). De juryleden van de concurrerende talentenjachten bekogelen elkaar in de media met modder.

Zo schreef jurylid Henkjan Smits een tijd terug op zijn Twitterpagina dat het niveau van de kandidaten van X-Factor tegenvalt in vergelijking met Popstars. "Mooie show, goede productie, Wendy is beter dan ooit, Martijn goed, maar de kandidaten vielen tegen. Knijpen met stem, vaak off key, et cetera", schreef het ervaren jurylid. Hij is het ook eens met de algemene kritiek op de styling. "Ik dacht dat ik de enige was die het opviel."

Zeg eens wat leuks
In een reactie op Henkjan's uitspraak over het tegenvallende niveau, zei X-Factor-jurylid Gordon maandag op 3FM: "Wat een stompzinnige uitspraak. Als je dan wat zegt, zeg dan wat zinnigs. Heel Nederland ziet dat het niveau beduidend hoger ligt dan Popstars ooit heeft kunnen voortbrengen. Hou dan in ieder geval je mond. Zeg eens wat leuks, wat aardigs. Dat maakt toch niet uit. Iedereen ziet toch dat het niveau ontzettend hoog is, dit jaar in X-Factor."

Gordon zegt op zijn beurt niet onder de indruk te zijn van de winnaar van Popstars 2009, Wesley Klein. "Wesley, een ontzettend leuk joch, maar die had er bij ons in de theaterronde uitgelegen".

Popstars mist popsterren
X-Factor-jurylid Stacey Rookhuizen deed eerder al een duit in het discussiezakje. In Veronica Magazine zei ze dat Popstars in haar ogen helemaal geen popsterren oplevert. Ook zij is niet onder de indruk van Wesley: "Popstars scoort ook goed, maar ik vind dat wij meer met echte popsterren bezig zijn. Als je kijkt naar de laatste winnaar van Popstars: in zijn wereld doet Wesley het misschien goed, maar hij is geen popster. Ik zou zijn cd niet kopen."

X factor mist de X
Henkjan Smits vond Staceys kritiek natuurlijk weer onzin. In de Coen & Sander Show weerlegde hij de uitspraken van Stacey door te beweren dat de winnaars van X-Factor ook niet aan de titel van het programma voldoen. Popstar Wesley heeft volgens hem wel de x-factor: "Als je het over de x-factor hebt: een heel belangrijk ingrediƫnt voor de x-factor is authenticiteit. Er is de afgelopen jaren niemand opgestaan die zo authentiek is en blijft. Ondanks zijn succes, blijft hij zo ontzettend zichzelf."

Henkjan is er trots op dat Popstars een zanger als Wesley heeft voortgebracht. "Ik vind het zo gaaf dat er een programma is geweest, en dat is dan toevallig Popstars, die er eindelijk in geslaagd is om iemand te leveren die in Nederland heel populair kan zijn, namelijk in het volkse genre. Dat is kicken." Gordon's uitspraak dat Wesley er al bij de theaterronde van X-Factor uit had gelegen is volgens Henkjan niet meer dan "een domme opmerking".

Vriendjes?
Maar Henkjan nuanceert wel zijn eerdere uitspraak over het teleurstellende niveau van de X-Factor zangers: "Iedereen hoort dat ze afgelopen vrijdag niet goed zongen, op Sarina en Jaap na. Ik denk dat het heel erg veel beter gaat geworden als ze gewend zijn aan de grote vloer, het licht en het publiek. Dat merk je ook bij Popstars en ook bij Idols vroeger: bij de eerste twee, drie shows is het heel erg moeilijk om de nieuwe artiesten zuiver en goed te laten zingen." Misschien dat met dit 'vredesoffer' de vruchteloze discussie is gesust. En zo niet: wordt vervolgd...

Reageren