Yolanthe begeleidt jonge uitvinders

Uitvinders hoeven echt niet per se volwassenen te zijn. Het bewijs daarvan zien we vanaf vandaag in Het ei van Columbus: een door Yolanthe Cabau van Kasbergen gepresenteerde, negendelige afvalrace, waarin kinderen samen met een coach gaan proberen om hun eigen vondst zo goed mogelijk in de markt te zetten.

Ze moeten een logo ontwerpen, een slogan bedenken en een marketingplan opzetten, want de jonge uitvinder van nu is natuurlijk ook een razendsnelle ondernemer. Het is te hopen dat de kids ook leren hoe ze patent op hun vinding moeten aanvragen.

Brunelleschi
Had de Italiaanse bouwmeester Brunelleschi dat begin vijftiende eeuw maar gedaan. De beste man moest destijds samen met een aantal concurrerende architecten bouwplannen laten zien voor de koepel van de Dom van Firenze. Brunelleschi weigerde en zei: "Alleen diegene die een ei rechtop op een marmeren plaat kan zetten, kan de koepel bouwen."

Het ei
Zijn concurrenten probeerden het, maar faalden. Daarop pakte de slimme architect het ei en zette het zo hard neer dat de schaal brak en het ei rechtop bleef staan. "Zo kunnen wij het ook", zeiden de collega's. "Precies", zei Brunelleschi. "Maar ik was de eerste die het bedacht."

Niet Columbus
Wijze woorden, die dik zeventig jaar later (in iets andere vorm) aan ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus werden toegeschreven. Zouden de deelnemertjes van vanavond weten dat hun programma eigenlijk Het ei van Brunelleschi had moeten heten?

Reageren