Youp of tóch Najib?

Youp van ’t Hek blijft bij de Vara, Najib Amhali kiest voor RTL 4. Prima, maar deze zaterdag zijn beide cabaretiers tegelijkertijd op tv. Naar wie gaat u kijken?

De Vara biedt van oudsher een platform aan de beste cabaretiers van ons land. Maar door de bezuinigingen kan de omroep minder uitgeven aan cabaretshows. Youp van ’t Hek, Jochem Myjer en Theo Maassen blijven de Vara trouw. Maar Hans Teeuwen, Brigitte Kaandorp en Najib Amhali stappen over naar RTL 4. Deze zaterdag staan Youp en Najib tegenover elkaar geprogrammeerd. De cabaretgigant tegen de leukste man van Nederland. Naar wie gaat u kijken? Tip: u kunt natuurlijk ook Najib opnemen, zodat u de reclames kunt doorspoelen. Wij zetten de verschillen voor u op een rij:

Youp van ’t Hek

Geboren in: Naarden.
Leeftijd: 58 jaar.
Status: De scherpste cabaretier van Nederland.
Betekenis: Komt op voor de consument.
Programma: Omdat de nacht, over een ‘zacht zeurende’ man met een dijk van een midlife­crisis. Hij is gevlucht voor een surprise party en wil intrekken bij een mooie jonge vrouw die in het bos woont. „Als je wat ouder wordt, zoals ik, kun je steeds wat harder om jezelf gaan lachen”, zei hij naar aanleiding van deze voorstelling in een interview.
Opmerkelijk: Viel voor de tournee van Omdat de nacht in 2009 tien kilo af om fitter en energieker voor de dag te komen. Het is waarschijnlijk zijn laatste grote theatershow.
Statement: „Er wordt steeds harder gelogen en iedereen doet mee. Ik ga daar tegenin. Ik ben de zeepbellenprikker.”  

Najib Amhali

Geboren in: Nador (Marokko).
Leeftijd: 41 jaar.
Status: De leukste cabaretier van Nederland.
Betekenis: Doet veel voor de integratie van allochtonen.
Programma: Alles komt goed, met waargebeurde verhalen vol zelfspot en grappen uit de zwartste periode van zijn leven. Een dikke man wil hem verpletteren, zijn huis wordt met de grond gelijk gemaakt.
Opmerkelijk: Speelde met deze show vorig jaar een depressie van zich af waaraan hij leed door zijn echtscheiding en de ernstige ziekte van zijn moeder. „Ik ben meer van de grappen”. zei hij in De wereld draait door. „Nu vertel ik echte dingen en dat is heel eng.”
Statement: „Ik houd mensen een spiegel voor, maar wil ze vooral een leuke tijd bezorgen. Na een voorstelling zei een man eens tegen me: ‘Het ging nergens over, maar ik heb me doodgelachen.’”

Reageren