Yuri van Gelder in Bananasplit

14 Juli 2009 15:21 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Topturner Yuri van Gelder maakte gisteren bekend dat hij al enkele jaren cocaïne gebruikt. Dat was misschien al niet zo slim van de atleet, maar de gevolgen zijn ook groot: hij werd voor twee jaar geschorst door zijn turnbond en raakt daar bovenop ook nog zijn baan bij Defensie kwijt.

Maar dat is nog niet alles. Het verborgen camera-programma Bananasplit zou uitgerekend een aantal maanden geleden een grap met de topatleet hebben uitgehaald. Hierbij werd Yuri betrapt op het bezit van... cocaïne. Maar of dat echt zo is?

GeenStijl
Een anonieme tipgever tipte het verhaal over Bananasplit en de snuivende Yuri aan weblog Geenstijl.

Yuri als slachtoffer
Om precies te zijn luidde de tip op de site: "Hallo redactie! Wat een gedoe met de bekentenis van Yuri van Gelder he? Bij de Tros zal men wel balen. Een paar weken geleden heeft de Grootste Familie van Nederland namelijk in de buurt van Drunen uitgebreid opnames gemaakt voor Bananasplit met kijkcijferkanon Frans Bauer. Yuri van Gelder speelde daarin als 'slachtoffer' de hoofdrol."

Arrestatieteam
De schrijver gaat verder: "Het saillante (naar nu pas blijkt) was dat ze Yuri met groot materieel hebben aangehouden met behulp van een compleet arrestatieteam en bij hem een aantal pakjes cocaïne hebben aantroffen. Handen tegen de muur. Benen wijd. Dat werk. Natuurlijk allemaal in scene gezet, maar toch."

Uitzenden of niet?
Om te besluiten met: "Van Gelder zal 'm wel geknepen hebben tijdens die aanhouding. Misschien heeft hij uit pure angst wel alles opgebiecht. Dacht hij: 'Oh shit, als ze nu maar niet de dope vinden'. Ben heel erg benieuwd of de Tros dit ooit nog gaan uitzenden. Vast niet."

Wél uitzenden
Dit blijkt echter niet helemaal te kloppen. In een reactie op het bericht van Geenstijl schrijft de Tros:

"Yuri van Gelder is inderdaad enkele weken geleden op zijn vaste
visstek in de maling genomen voor een nieuwe reeks Bananasplit. Over de inhoud van de grap doen wij, zoals gebruikelijk, geen nadere mededelingen. We willen wel kwijt dat op geen enkele wijze de relatie tot cocaïne kan worden gelegd.

Smaakvolle grap
Volgend seizoen zal uit het filmpje blijken hoe de vork echt in de steel zit. Het gaat om een smaakvolle grap, in de goede traditie van Bananasplit. Yuri heeft dan ook geen bezwaar aangetekend na afloop van de opnamen. Zijn vismaatje
zat in het complot."

Wat de grap met Yuri precies inhield, gaan we dit najaar zien.

Meer over