Zaak Peter R. de Vries pas in september

De Magistrates Court of Western Australia in Perth heeft dinsdagmorgen de zaak tegen misdaadjournalist Peter R. de Vries verdaagd naar 7 september. Omdat de misdaadverslaggever aan het begin van de zitting liet weten dat hij de aanklacht onterecht vindt ('not guilty'), zag de rechter zich genoodzaakt een nieuwe datum vast te stellen.

Verwacht werd dat De Vries vandaag zijn verdediging kon voeren tegen de aanklacht dat hij politie-instructies had genegeerd.

De Australische pers was voor de zitting van vanmorgen massaal uitgerukt. De kwestie is in Australië al dagenlang landelijk nieuws. Er waren elf cameraploegen van nieuwsbulletins en actualiteitenprogramma’s, vele fotografen en schrijvende journalisten.

Terug naar Nederland
De Vries stelde na afloop dat hij teleurgesteld was dat de zaak niet inhoudelijk werd afgedaan.

“Ik had me daar wel op ingesteld en had mijn pleidooi klaar. De zaak is nu op 7 september gezet, maar het is zeer de vraag of ik daar dan zelf bij kan zijn. Ik vlieg vanavond al weer terug naar Nederland en om dan twee weken later weer die hele reis te maken voor een rechtszaak die hier weliswaar gevoelig ligt maar in feite om een kleinigheid gaat."

"Er is bovendien een kans dat de zitting dan weer wordt uitgesteld. Ik vind het nogal veel gevraagd qua kosten en tijd. Ik moet daar eens over nadenken.”

Geen borgsom
De rechter liet weten dat de zitting bij verstek zal plaatsvinden als De Vries niet op komt dagen. Een verzoek van het Openbaar Ministerie om een borgsom vast te stellen om zo de terugkeer van de misdaadverslaggever te garanderen, werd door de rechter afgewezen.

Dan Ross
Ondertussen wordt de druk op de zaak door de media opgevoerd en staan Australische journalisten dagelijks aan de deur bij de voortvluchtige moordverdachte Dan Ross, die niets wil verklaren en steeds de politie blijft bellen voor bescherming.

Reageren