Zendmast Hoogersmilde ingestort na brand

Na een brand is de televisiezendmast bij Hoogersmilde vanmiddag ingestort. Hierdoor zijn de radio- en de digitale TV-ontvangst via de ether verstoord in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. Vanmorgen was er al brand in de zendmast Lopik. Daardoor zijn veel radiozenders uit de ether verdwenen.

Hoogersmilde
De brand in de toren bij Hoogersmilde brak aan het begin van de middag uit op 182 meter hoogte. De toren was in totaal 300 meter hoog. De brand werd door meerdere korpsen bestreden.

Op het moment van instorten was een politiehelicopter net begonnen met het maken van warmtebeelden om een beter inzicht te krijgen in vuurhaard. Voor zover bekend hebben zich bij het instorten geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Lopik
Vanochtend brak er al brand uit in de zendmast bij Lopik. Daar werden op last van de brandweer de zenders uitgeschakeld. Hierdoor zijn veel radiozenders uit de lucht.

Oorzaken
Wat de oorzaken van de beide branden zijn is nog onbekend. De oorzaak van het instorten van de toren bij Hoogersmilde is waarschijnlijk overbelasting van de staalconstructie door de hitte van de brand.

Reportage RTV Drenthe
Bekijk hieronder de reportage van RTV Drenthe over de brand en het instorten van de toren bij Hoogersmilde.

Reageren