Zes vragen aan Dr. Ellen

Vorig jaar was de licht neurotische, roddelzieke en gefrustreerde psychiater Dr. Ellen Goedkoop (alter ego van cabaretière Martine Sandifort) in het kader van het TV Lab al eens te zien in Op de bank. Men was laaiend enthousiast, in medialand én daarbuiten. De netmanager gaf groen licht voor een serie van acht. Zeven vragen aan Dr. Ellen.

Is het moeilijk om BN'ers op de bank te krijgen?

"Er is veel gebeld. Sommige mensen vonden het nu nog wat eng en willen eerst zien wat het allemaal precies is. Mijn cliëntèle is enorm divers: van Hans Klok, Patty Brard, Henny Huisman en Peter Beense tot Arthur Japin, Hans Dorrestijn, Joop Braakhekke en Fajah Lourens."

"Uiteindelijk willen we er natuurlijk naartoe dat mensen staan te springen om bij mij op de bank te komen."

Op de bank of bij hen thuis?

"Precies. Als er een noodsituatie is, laat ik mijn cliënten natuurlijk niet in de steek. Dan ga ik naar ze toe, op locatie. Zoals in het theater bij Hans Klok. Als goede psychiater moet je wat voor je cliënten over hebben."

U bent 'Psychiater van de sterren'. Waarom doet u eigenlijk alleen BN'ers?

"Ik heb psychologie gestudeerd, omdat mijn vader psychiater was. Maar ik heb ook een enorme klik met de showbizz. Nu kan ik beide combineren. Ik heb niet zoveel met 'gewone' Nederlanders. Ik woon aan de Amsterdamse grachten en rijd op mijn scootertje door Oud-Zuid. Dan kom je natuurlijk nogal eens een BN'er tegen."

Wat is uw specialiteit?

"Ik doe alles om mijn bekende cliënt op te lappen. Hypnose, rebirthing, muziektherapie. Noem het en ik doe het, onorthodox of niet."

Wat was de meest bijzondere sessie in uw carrière tot nu toe?

"Eén van de sessies die mij persoonlijk erg raakte, was het verhaal van Arijan van Bavel over zijn Adje-personage. Hij wilde daarvan af, maar wist niet hoe. Met rebirthing zijn we een heel eind gekomen. Arijan heeft Adje nu een plek kunnen geven. Zonder mijn hulp was dat niet gelukt natuurlijk."

Bent u verrast door de BN'ers?

"Zeker. Je weet natuurlijk nooit hoe de sessies gaan lopen. Er zijn bepaalde gegevens, maar de gesprekken lopen zoals ze lopen. Dat maakt het tot een tragikomedie. Soms hilarisch en soms ontroerend. Met een lach en een traan dus. Dat zijn vaak heel mooie sessies, heel kwetsbaar."

Gaat u nog door met een volgende serie sessies op de bank?

"Als het aan mij ligt wel. Ik heb de smaak te pakken en mijn cliënten zitten graag bij me op de bank. Mét hun gezonde dosis zelfspot nemen ze zichzélf vaak op de hak. En als het goed is voor hun carrière, wil ik hen daarbij natuurlijk graag helpen."

Meer over:

Reageren