Zestien BN'ers springen van de schans bij SBS

18 Januari 2013 10:40 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Oud-voetballer John de Wolf, visagist Mari van der Ven en cosmetisch arts Robert Schoemacher zijn drie van de BN'ers die van een skischans springen in het programma Vliegende Hollanders. 

De deelnemers van Vliegende Hollanders zijn: Lange Frans (rapper), Sita (zangeres), Shary-An Nivilac (zangeres), Emile Ratelband, Mari van der Ven (visagist), Bibi Breijman (Oh oh Cherso en Oh oh Tirol), Dean Saunders (zanger), Koert-Jan de Bruijn (acteur en presentator), Geert Hoes (acteur), John de Wolf (ex-voetballer), Ingrid Jansen (actrice en danseres), Robert Schoemacher (arts), Kelly van der Veer, rapper Keizer en Chimène van Oosterhout (presentatrice) mee. Gerard Joling en Tess Milne presenteren het programma.

Min of meer

De min of meer bekende Nederlanders gaan vanaf 22 februari de uitdaging aan om van een metershoge skischans te springen en dat is best lastig. Voordat ze echt de schans op mogen, moet er dus flink geoefend worden om de techniek onder de knie te krijgen. Dat gebeurt in een zwembad, in Snowworld Zoetermeer en in Zuid-Duitsland. Televizier was bij de perspresentatie van Vliegende Hollanders en sprak met deelnemer Jody Bernal. 

Niet ongevaarlijk

Hij heeft erg veel zin in het programma. ,,Lekker onbevangen skiën in de sneeuw.” Maar ongevaarlijk is het schansspringen natuurlijk niet. ,,Als je zonder enige training van de schans af gaat, is het natuurlijk wel gevaarlijk,” zegt Jody. ,,Maar het is niet Piet Hein die ons een sprongetje gaat leren. We krijgen training van de Duitse bondscoach. Hij weet precies tot hoever hij kan gaan. En als hij vindt dat je er niet klaar voor bent, laat hij je echt niet springen.” En anders is er altijd nog presentatrice Tess Milne. ,,Als iemand ook maar enigszins het gevoel heeft dat ze niet mogen springen, haal ik ze persoonlijk van de schans af,” zegt de presentatrice die al voor de derde keer een duo vormt met Gerard Joling.

Bloopers

Een aantal deelnemers heeft ter voorbereiding al wat beelden van schansspringen bekeken, maar Jody durft dat nog niet. ,,Ik ben bang dat ik alleen maar bloopers te zien krijg als ik ga zoeken naar filmpjes op YouTube. We kregen voor dit programma al wel een paar beelden te zien van wat ons te wachten staat. Ik heb af en toe mijn hoofd weggedraaid. Als ik te veel valpartijen zie, word ik bang. Dan ga ik voor spek en bonen mee.”

Jury

De deelnemers beginnen bij een schans van 15 meter. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze van een schans van 120 meter springen. Voor het bepalen van de winnaar wordt niet alleen naar de gesprongen afstand gekeken. De stijl van de sprong wordt ook beoordeeld door een deskundige jury. Hoe mooier de landing, hoe meer punten je krijgt. 

De eerste uitzending van Vliegende Hollanders is op vrijdag 22 februari bij SBS 6 te zien.

Meer over