Zomergasten: Paulien Cornelisse

Het boek Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding was de grote doorbraak bij het grote publiek van Paulien Cornelisse. Jelle Brandt Corstius probeert er in deze Zomergasten achter te komen wat Cornelisse nu het meest is: schrijfster, columniste, comedian of theatermaakster.

Driehonderdduizend exemplaren van Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding gingen er binnen een jaar over de toonbank. Het debuutboek van Paulien Cornelisse werd een regelrechte bestseller.

De manier waarop
De combinatie van taal en humor vindt de Nederlander blijkbaar interessant. Natuurlijk zijn 'wij' geïnteresseerd in humor, maar kennelijk is ook taal iets wat ons bezig houdt.

In het boekje komt één ding duidelijk naar voren: we zeggen bijna nooit precies wat we bedoelen. Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding gaat niet over taalfouten, maar over de manier waarop mensen met elkaar communiceren.

Vlooien
Cornelisse denkt niet dat taal een teken is van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd. "We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier."

Jelle Brandt Corstius laat Cornelisse haar favoriete tv-fragmenten uitkiezen, zoals we inmiddels van Zomergasten gewend zijn. Aansluitend aan de uitzending wordt de film Happiness getoond.

Reageren