Zonnige koninginnedag vlekkeloos verlopen

Vanaf 9.45 uur was live op Nederland 1 een verslag te zien van de feestelijkheden.

De koninklijke familie kwam rond 10.00 uur per bus aan in het dorpje Rhenen. Grote afwezigen waren prinses Mabel die bij haar man bleef, de jarige Pieter van Vollenhoven die met een voetinfectie kampt en prinses Anita die verhinderd is door een longontsteking.

WC-pot werpen
Na een hartelijke ontvangst stonden enkele traditionele oud-Hollandse spelletjes op het programma. Naast touwtrekken en zaklopen, werd prins Willem-Alexander verleidt tot het spelen van een andere, typisch Rhenense traditie: wc-pot werpen (zie foto).

Veenendaal
Het bezoek aan Rhenen werd rond 11.25 uur afgerond, waarna de busreis werd vervolgd naar het nabijgelegen Veenendaal. Langs de route stonde naar schatting 60.000 mensen om een glimp van de Koningin en haar familie op te vangen.

In Veenendaal brachten zo'n 500 schoolkinderen de jaarlijkse aubade. Ook zagen de Oranjes staaltjes van oude ambachten zoals schaap scheren en sigaren maken. 

Dankwoord
Aan het eind van het bezoek aan Veenendaal nam koningin Beatrix de tijd iedereen te bedanken ''U heeft ons werkelijk een onvergetelijke Koninginnedag gegeven''. De Koningin noemde het 'jammer en verdrietig' dat de familie niet compleet is. ''Maar alle hartelijkheid, goede wensen die we gevoeld en gehoord hebben, zullen we doorgeven.''

 

Reageren