Zweden wint Eurovisie Songfestival

26 mei 2012 23:50 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Zweden heeft de 57e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Zangeres Loreen was met haar Euphoria goed voor 370 punten en de eerste plaats.

In de eerste stemrondes deden Zweden en Rusland amper voor elkaar onder, maar nadat twintig landen hun stem kenbaar hadden gemaakt was er geen ontkomen meer aan: Zweden stevende overtuigend af op de overwinning en de Russische oma's moesten uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats en 259 punten.

Wat vindt Nederland
Halverwege de stemming kwam Vivienne van den Assem in beeld om de Nederlandse uitslag door te geven. De Nederlandse stemmers gaven 8 punten aan Turkije, 10 punten waren voor Servie en de volle twaalf punten bleken ook bestemd voor Zweden.

Engelbert Humperdinck
De 76-jarige Eurovisie debutant Engelbert Humperdinck mocht voor Groot-Brittannië de finale openen. Zijn inzet werd uiteindelijk beloond met een een-na-laatste plaats en 8 punten.

Hoe scoorde Joan?
In de laatste minuten van de finale onthulden Jan Smit en Daniel Dekker de einduitslag van de tweede halve finale. Joan Franka scoorde 35 punten in de tweede halve finale met You and me en moest landen als Portugal, Kroatië en Bulgarije voor zich dulden.

Meer over