3x waarom kerstfilms zo heerlijk zijn

14 november 2022 14:20 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels

Mensen die normaal nooit in de tv gids kijken vinden het tijdens de kerstdagen ineens heerlijk om er uitgebreid in te neuzen om te zien wanneer hun favoriete kerstfilm op tv komt. Als de kerstverlichting buiten twinkelt, de temperatuur buiten daalt naar het vriespunt en de kerst hits je om de oren vliegen, gaat er niets boven zo’n echte klassieke feel good kerstfilm. Maar waarom genieten we daar nou zo van?

Heerlijk voorspelbaar

Meer dan welke andere feestdagen ook zitten de kerstdagen bomvol met tradities. Het gezellig samen versieren van de kerstboom, met de hele familie gourmetten, cadeautjes uitpakken en kerstfilms kijken. Nou zit het plot van elke nieuwe kerstfilm doorgaans niet zo ingewikkeld in elkaar, want je kunt er op rekenen dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Maar we genieten misschien nog wel het meest van de kerstfilms die we ieder jaar weer opnieuw kijken met kerst. Dat de kerst tv gids van vorig jaar er vrijwel hetzelfde uitziet als die van dit jaar is dan ook niet zo verwonderlijk. Mensen kiezen toch het liefst voor ‘hun’ kerstfilm. Of dat nou voor de honderdste keer het eerste deel van Home Alone is, Die Hard, The Holiday, Christmas Vacation, The Polar Express of het stokoude Sissi is, je wilt hem toch steeds opnieuw zien als kerst aanbreekt. Omdat het jeugdherinneringen oproept, omdat je warm wordt van binnen als je hem kijkt en omdat je al precies weet wat er gaat gebeuren. In een wereld waar veel onzeker is kan die houvast voelen als een warm bad.

Mierzoete geluksgevoelens

De wereld waar we in leven kan bikkelhard zijn. Er woedt een oorlog, de kloof tussen rijk en arm wordt alsmaar groter en de ene crisis volgt op de andere. Kerstfilms zijn de ultieme feel good films, want niet alleen lopen ze altijd goed af; ze zitten ook boordevol liefde, en natuurlijk hoor je de allermooiste kerstklassiekers voorbij komen. Bij een films als Home Alone en Love Actually zou je ze alleen al aanzetten vanwege de klassieke kerst soundtrack waar je dat ultieme kerstgevoel van krijgt en die je vol overgave mee kunt brullen. Maar dat is niet het enige waardoor kerstfilms die mierzoete geluksgevoelens oproepen. In kerstfilms ziet alles er natuurlijk ook prachtig uit. Vooral in de Amerikaanse blockbusters zie je reusachtige versierde kerstbomen, torenhoge stapels met mooi ingepakte cadeautjes, en de allermooiste kerstverlichting en decoraties die je maar kunt bedenken. Het is het perfecte recept om al je eigen sores en alle problemen in de wereld eventjes te vergeten. En dat doen we dan ook maar al te graag.  

Zo gezellig

Dat we zo van kerstfilms genieten heeft niet alleen met de films zelf te maken maar ook met de tijd van het jaar. Veel mensen hebben vrij en vinden het fijn om tijd door te brengen met familie en vrienden. Je bent vaak lekker ontspannen en precies in de juiste stemming om een kerstfilm te kijken. Voor veel mensen is dit onderdeel van de kersttradities en is het een familieaangelegenheid. Met zijn allen op de bank, lekker warm onder een kleedje terwijl de mokken met warme chocolademelk en mini marshmallows staan de dampen op de tafel. Dat is toch het toppunt van gezelligheid. Knus bij elkaar kijken naar een film die iedereen al kent. Dat het dan geen filmisch hoogstandje is en de karakters geen diepgaande ontwikkelingen doormaken mag de pret tijdens kerst niet drukken, sterker nog. Het simpele karakter hoort nou eenmaal bij de kerstfilm, zodat jij lekker achterover kunt leunen en kunt relaxen. Met kerst moet je je immers niet al teveel inspannen.

Meer over