De beste skifilms aller tijden

31 augustus 2022 13:38 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels
De herfst kan voor elke skiër een moeilijk seizoen zijn. De winter is duidelijk ons favoriete seizoen, de lente is voor zonnige, modderige, feestdagen op de berg en de zomer is een fijne opfrissing na maandenlang de kou te hebben getrotseerd.

De herfst is echter vol verwachting. Skiën is om de hoek, altijd zo dichtbij en toch zo ver. Het is een spannend maar wreed seizoen, op Snowtrex.nl vind je echter mogelijk toch nog gebieden waar je kunt skiën. Is dat niet het geval, zelfs niet als je op https://www.snowtrex.nl/magazine/skigebieden/skien-met-james-bond/ hebt gekeken? Kijk dan de volgende films om toch nog meer te leren over skiën! 

Refresh

Deze is voor de parkkinderen, stadsfanaten en bewonderaars van de freestyle-kant van het skiën. Grote lijnen, grote trucs en grote steden. Met Tom Wallisch (Tommy Walnuts) op zijn hoogtepunt, de opkomst van de innovatieve Henrik Harlaut en speciale gastverteller Warren Miller - om wat nostalgie te brengen. Om nog maar te zwijgen van een overvloed aan absolute steeze in de vorm van de meest baggy skiuitrusting die je ooit zult zien. Laat stadsskiën echter niet je enige attractie zijn, er zijn nog steeds tal van serieuze backcountry-lijnen en een aantal enorme kickers gebouwd door de bemanning. Deze film belicht een werkelijk unieke generatie skiërs die bekend staat om hun afterbang en vooruitgang in freestyle skiën. 

Claim

Een absolute all-star cast van skiërs uit 2008, met één boodschap: "gooi je handen omhoog en claim dat je de beste bent!" Met Shane McConkey, Mark Abma, Simon Dumont, Hoji en zoveel meer gekke skiërs, is deze film komisch goud. Iedereen denkt dat ze de beste skiër zijn en ze zijn vastbesloten om het te bewijzen, want dat is waar skiën om draait, toch? Met een aantal van de beste big mountain- en freestyle-skiën die in een skifilm te zien zijn, een geweldige zangprestatie van Colby West en een huiveringwekkende crash real, is deze film een hoogtepunt van alles wat skiën in de jaren 2000 te bieden had. 

Winterland

Uitgebracht in 2019, dit is de meest recente film op de lijst, en het is een perfect voorbeeld van de manier waarop skifilms drastisch zijn veranderd van de jaren 2000 tot vandaag. Ja, er is nog steeds fenomenaal skiën en verbluffende shots, maar de cast is effectief "ontmaskerd". De bril is af en we krijgen van de skiërs te horen over hun reizen en leren hun persoonlijkheden kennen. Er komt veel kijken bij het skiën op het terrein dat in elke skifilm te zien is, en skifilms tonen steeds meer van deze details, waardoor wij gewone stervelingen een kijkje kunnen nemen in de unieke levensstijl van een professionele skiër, zowel de goede als de slechte delen. Maak kennis met zowel de skiërs als de skiërs in Winterland. 

All In

In een sport die grotendeels door mannen wordt gedomineerd, zijn er maar weinig skifilms waarin de fenomenale lady-shredders te zien zijn. Vandaag begint daar eindelijk verandering in te komen, dames krijgen steeds meer de eer die ze op het grote scherm verdienen voor hun steile afdalingen en grote trucs. All In is een van de eerste films met een sterrencast van enkele van de beste grote bergskiërs die er zijn, die toevallig allemaal vrouwen zijn. In de typische Matchstick Productions-stijl, bevat deze film absolute hilariteit van de renners en enkele van de beste grote bergskiën die er zijn. Met Michelle Parker, Tatum Monod, Elyse Saugstad en Angel Collinson is deze film adembenemend en een must-see voor iedereen.

Stoke The Fire

TGR's 26e jaarlijkse filmrelease Stoke The Fire onderzoekt de evolutie van onze atleten binnen het skiën en de pure vreugde die zich uit dat proces manifesteert. De stoke betekent verschillende dingen voor verschillende mensen op basis van waar ze zich in hun evolutie bevinden. Voor sommigen gaat het om een nieuwe wereld, een levensstijl en de vriendschappen die uit die toewijding voortkomen. De keuze om deze wereld te betreden is een vonk, en met elke nieuwe ervaring groeit het vuur. Met meer kennis komt meer onderzoek, zowel fysiek als geografisch, dat helpt om te begrijpen wat die rauwe ervaringen verbonden met de natuur voor de ziel doen. 

McConkey

Het verhaal van Shane McConkey's ongelooflijke leven en vroegtijdige, tragische dood is allemaal vastgelegd in deze documentaire. Simpel gezegd, Shane McConkey heeft het skiën voor altijd en ten goede veranderd. Terwijl hij speelde in 26 skifilms, waaronder baanbrekende films zoals Yearbook,  Steep, Higher Ground en Sick Sense, was McConkey een pionier op het gebied van innovaties in uitrusting zoals rocker en reverse camber ski's, bedacht hij de nu wijdverbreide term "Freeskiing", en demonstreerde keer op keer hoe leuk skiën kan zijn. Nooit iemand die zichzelf al te serieus nam, zette hij ooit een paar waterski's met bindingen op en skiede er een steile Alaska-piek op om zijn punt te bewijzen dat diepe poeder meer op water dan op sneeuw lijkt. 

Aspen Extreme

Aspen Extreme volgt twee aspirant-skiërs - TJ Burke en Dexter Ritecki - van de afvalbergen van Detroit naar het beloofde land Aspen, Colorado, een reis vol cocaïne, poema's en poeder 8's. Vol feesten, drank en borsten brengt Aspen Extreme de echte hoogte- en dieptepunten van het volgen van de ski-zwerversdroom in kaart.

Better Off Dead

Deze cultfilm uit 1985 over tienerangst speelt zich af tegen de achtergrond van skiën, gefilmd in de Big en Little Cottonwood-canyons in Utah. Cusack speelt een man die door zijn vriendin wordt gedumpt voor de aanvoerder van het skiteam, zelfmoord overweegt en vervolgens besluit zijn rivaal uit te dagen voor een skirace. Zijn advies: "Ga gewoon rechtdoor en als iets je in de weg staat, draai dan!"

Downhill Racer

Dit is zonder twijfel de beste film ooit gemaakt over skiracen. Gebaseerd op de roman van de Pulitzer Prize-genomineerde schrijver Oakley Hall en gefilmd op locatie in Colorado en de Alpen tijdens het WK-seizoen 1968-69, schittert Downhill Racer met Gene Hackman en Robert Redford aan de top van hun individuele games. Redford won een prijs voor beste acteur van BAFTA voor zijn rol als een haanzekere Amerikaan die vastbesloten was de snelste skiër ter wereld te worden. Het is ook vermeldenswaard dat hij al zijn eigen skiën in de film deed.

Meer over