Een zeecontainer als woning, een oplossing voor de woningnood?

19 februari 2023 14:57 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels
De zoektocht naar een geschikte woning is tegenwoordig allesbehalve eenvoudig. Door de woningnood in ons land is het voor diverse doelgroepen lastig om aan een huis te komen. Waar steeds vaker over gesproken wordt, is de zeecontainer als woning.

Benieuwd of een zeecontainer als huis een oplossing is voor de woningnood? Wij vertellen je hieronder meer over waar je op moet letten als je daarvoor kiest en wat de voordelen ervan zijn.

Waar je op moet letten als je een zeecontainer als woning koopt

Zie je het zitten om een zeecontainer of opslagcontainer als huis te gebruiken? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee dient te houden. Het is een oplossing om op jezelf te wonen, maar bij wonen in een container komt nog wel wat kijken. Ten eerste is het belangrijk om te voldoen aan alle wettelijke en gemeentelijke eisen. Zodra je een bouwvergunning hebt en een container hebt gekocht, moet er nog een hoop gebeuren voordat je er daadwerkelijk in kunt wonen.

Aanpassingen die je mogelijk kunt maken zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van deuren en ramen, het isoleren, het plaatsen van zonnepanelen en het aansluiten van water en elektra. Maar dan ben je er nog niet, want ook de binnenkant van de woning is uiteraard van belang. Het is mogelijk om de binnenkant naar eigen wens in te richten. Denk daarbij in ieder geval aan de vloer, het plafond, de wandbekleding en je meubilair en accessoires. Hoewel er na de aankoop van een container nog een hoop gedaan moet worden, kost een zeecontainer ombouwen veel minder tijd dan bij de bouw van een normaal huis.

De voordelen van een zeecontainer als woning

Ben je zoekende naar een woning, dan is een container tiny house zeker het overwegen waard. Het heeft namelijk meerdere voordelen. Zo maak je ten eerste een duurzame keuze als je een containerwoning laat bouwen. Je geeft de container een tweede leven en bovendien is het materiaal ijzersterk, waardoor het een lange tijd meegaat. De korte bouwtijd is ook een groot voordeel, wat ervoor zorgt dat je vrij snel een nieuwe plek voor jezelf hebt.

Nog een reden om hiervoor te kiezen, zijn de kosten. Een zeecontainer als huis heeft over het algemeen namelijk relatief lage kosten. Het is in ieder geval een stuk goedkoper dan wanneer je een nieuw huis laat bouwen of een ouder huis koopt. Een ander voordeel is dat een containerwoning verplaatsbaar is, waardoor het ook een goede mogelijkheid is voor tijdelijke huisvesting. Tenslotte is een zeecontainer als huis ideaal omdat het eenvoudig aan te passen en uit te breiden is.

Kortom: een zeecontainer als woning kan zeker de oplossing zijn voor de huidige woningnood in ons land. Het is een oplossing voor verschillende doelgroepen. Of je nu starter bent en het niet lukt om aan een huis te komen of je al ouder bent en een plekje voor jezelf zoekt: een containerwoning is tegenwoordig zeker iets om over na te denken.

Meer over