Hoe werkt het met een subsidie voor een elektrische auto?

28 november 2022 11:24 | partnerbijdrage | Door In samenwerking met onze partners

© Pexels

Het plan van de Europese Commissie is dat er vanaf 2035 geen benzine- en dieselauto’s meer verkocht worden. Vanaf dan moeten er dan alleen nog maar elektrische auto’s verkocht worden. 

De EU wil de overgang naar elektrische auto’s stimuleren door strengere regelgeving voor brandstofauto’s. Ook willen ze de autoproducenten laten betalen voor de schade die wordt veroorzaakt door de door hen geproduceerde auto’s.

Tegelijkertijd is de aanschaf van een nieuwe of jong gebruikte elektrische auto is voor de meeste mensen nog een te grote uitgave. Private lease elektrische auto een uitkomst bieden.

Bij lease koopt de leasemaatschappij immers de auto waardoor de consument geen aanspraak hoeft te doen op zijn spaargeld of een lening hoeft af te sluiten. De kosten voor het financieren van de elektrische auto zijn hierbij verwerkt in het maandelijkse leasebedrag.

Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Om de overstap naar elektrische auto’s aantrekkelijk te maken heeft de Nederlandse overheid de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) regeling opgezet. De subsidie verkleint het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel).

In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten extra aantrekkelijk gemaakt.

Het (SEPP) subsidiebedrag bedraagt bij een nieuwe elektrische auto € 2.950. Bij koop wordt het bedrag in één keer uitgekeerd en private lease in maandelijks termijnen. 

Vanaf 10 januari is het voor particulieren weer mogelijk om subsidie te krijgen bij de koop of private lease van een elektrische auto

Voorwaarden

Bij de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is nu één van de voorwaarden dat de auto niet meer mag kosten dan € 45.000. Hierdoor vallen de duurste auto’s buiten de boot. Hierdoor komen de subsidies meer terecht bij de lagere en middeninkomens en kunnen meer mensen gebruik maken van de subsidie. 

Mede door het subsidieprogramma zullen in een relatief korte tijd meer dan 20.000 elektrische auto’s toegevoegd worden aan de voertuigenvloot in Nederland.

Vanaf 10 januari 2023 9:00 uur is het weer mogelijk om SEPP-subsidie aan te vragen voor een nieuwe elektrische personenauto. De regeling is van toepassing op koop- of leaseovereenkomsten die zijn afgesloten op of na 1 januari 2023.

 

Meer over